Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Sīrijas režīms slepkavo tautiešus

Rietumvalstis aizvien skaļāk runā par iespējamām sankcijām pret protestu pārņemto Sīriju, kuras autoritārā valdība izmanto armiju, lai ar brutālu spēku apspiestu un iebiedētu opozīciju, kas pieprasa atkāpties prezidentam Bašāram el Asadam, kurš valda kopš 2000. gada.

Pirmdien Sīrijas dienvidu pilsētā Derā tanku un snaiperu aizsegā iegāja aptuveni 5000 karavīru, kuri bez minstināšanās atklāja uguni uz protestētājiem. Starptautiskie mediji, kuriem ir liegta atrašanās ar stingru dūri pārvaldītajā Tuvo Austrumu valstī, vēsta, ka asinspirtī nogalināti vismaz 24 cilvēki.

Ķeras pie ieročiem

«Visapkārt ir snaiperi, kuri šauj uz visu, kas kustas,» aģentūrai AP stāstīja kāds anonīms Deras iedzīvotājs. Viņš apgalvo, ka pilsētā ienākušie karavīri, kas bijuši bruņoti ar automātiem un nažiem, devušies no mājas uz māju, lai arestētu cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par iesaistīšanos protestos pret prezidentu B. el Asadu.

«Mums ir nepieciešama starptautiskās sabiedrības iesaistīšanās. Citām valstīm mums ir jāpalīdz,» sacīja kāds cits aculiecinieks, kurš redzējis piecus mirušos automašīnā, kuru dažas minūtes iepriekš apšaudījuši karavīri. «Lai Obama nāk un ņem Sīriju. Lai Izraēla nāk un ņem Sīriju. Lai ebreji nāk. Jebkas ir labāks par B. el Asadu.»

Var noprast, ka autoritārā vara šai kampaņai ļoti nopietni gatavojusies, jo pirms tās pilsētai atvienoti mobilā telefona sakari, elektrība un ūdens, pilsētas pievārtē tika ierīkoti kontrolpunkti. «Tas ir mēģinājums okupēt Deru,» laikraksts International Herald Tribune citē vīrieti, vārdā Abdulla.

Valdībai pakļautā Sīrijas televīzija informēja, ka armija iegājusi pilsētā, jo tās iedzīvotāji esot ziņojuši par «bruņotu ekstrēmistu» atrašanos Derā.

Visā Sīrijā regulāras demonstrācijas pret B. el Asada režīmu sākās tieši Derā, kur pirms piecām nedēļām drošības iestādes arestēja kādu vidusskolnieku, kurš tika apsūdzēts pretvalstiska grafiti uzpūšanā uz sienas. Šāda rīcība izraisīja dusmas varas pretiniekos, kuri izgāja ielās.

Līdz šim pret protestētājiem tika izmantots salīdzinoši «maigs» spēks, turpretim tagad lietā likti šaujamieroči. «Valdība ir nolēmusi iet vardarbības un represiju ceļu,» uzskata kāds vārdā neminēts Sīrijas politikas pazinējs. «Tagad rodas jautājums, cik tālu šīs represijas turpināsies.»

Līdzīgi notikumi Sīrijā norisinājās arī 1982. gadā, kad toreiz valdošais B. el Asada tēvs Hāfizs el Asads ar armijas spēku apspieda islāmistu sacelšanos Hamas pilsēta. Tas maksāja dzīvību vismaz 10 tūkstošiem cilvēku. Arī tagad, tāpat kā toreiz, liela loma opozīcijas apspiešanā ir armijai. Tas ir pilnīgi pretēji nesenajiem notikumiem Ēģiptē, kur armija atteicās atklāt uguni uz cilvēkiem, kas izgāja ielās, lai pieprasītu vēlāk gāztā prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanos.

Raksta rezolūciju

Starptautiskā sabiedrība asi nosodījusi pēdējo dienu notikumus Sīrijā. Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs pieprasījis izbeigt «vardarbīgās represijas». «Mēs strādājam ar saviem sabiedrotajiem ANO Drošības padomē, lai nosūtītu spēcīgu signālu Sīrijas līderiem, ka starptautiskā sabiedrība novēro notikumus Sīrijā un domā par turpmākiem soļiem,» teikts V. Heiga paziņojumā.

ASV vardarbību Derā nodēvējušas par pilnībā nožēlojamu un informēja, ka Baltais nams apsver sankciju ieviešanu pret Sīrijas valdību, «lai skaidri pateiktu, ka šāda uzvedība ir nepieņemama».

Avoti vēsta, ka ANO, ASV un Eiropas valstis izstrādājot rezolūcijas projektu, tomēr tās pieņemšanu ANO DP var kavēt Krievija un Ķīna, kurām ir tuvas attiecības ar Sīriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits