Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NATO sāk savas misijas spēku izvešanu no Afganistānas

NATO sākusi savas misijas spēku izvešanu no Afganistānas, ceturtdien paziņoja alianse amatpersona.

"NATO sabiedrotie aprīļa vidū pieņēma lēmumu sākt līdz 1.maijam Resolute Support misijas spēku izvešanu un šī izvešana ir sākusies. Šis būs sakārtots, koordinēts un apzināts process," sacīja amatpersona.

Pēc amatpersonas teiktā, alianses spēku drošība "būs augstākā prioritāte katrā ceļa posmā un mēs veicam visus nepieciešamos pasākumus, lai pasargātu mūsu personālu no kaitējuma".

"Izvešanas laikā jebkāds talibu uzbrukums tiks uztverts ar spēka atbildi. Mēs plānojam mūsu izvešanu pabeigt dažos mēnešos," sacīja amatpersona, atsakoties sniegt sīkākas detaļas par grafiku.

Vācijas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka plāno savus 1300 karavīrus izvest no Afganistānas līdz jūlija sākumam.

 

ASV prezidents Džo Baidens šomēnes paziņoja, ka Vašingtona izvedīs savus karavīrus no Afganistānas no 1.maija līdz 11.septembrim.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstījis, ka sabiedrotie iegāja Afganistānā kopā, saskaņoja savas nostājas un kopīgi arī atstās Afganistānu.

Lēmums par Starptautisko drošības atbalsta spēku Afganistānā (ISAF) izveidi tika pieņemts Bonnas konferencē 2001.gada decembrī pēc Taliban režīma gāšanas, un 2003.gada 11.augustā NATO uzņēmās šo spēku vadīšanu. 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem, un 2015.gada 1.janvārī NATO uzsāka apmācības operāciju Resolute Support.

Latvijas karavīri NATO apmācības operācijā Resolute Support līdz šim ieņēma padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, un bija izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā.

Šī gada 11.septembris, kas ir termiņš sabiedroto karaspēka izvešanai, ir simbolisks datums, kurā aprit 20 gadi kopš teroraktiem ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits