Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Putins sola Baltkrievijai atbalstu pret ārvalstu "iejaukšanos"

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko ceturtdien parakstot virkni vienošanos par abu valstu ciešāku integrāciju, Kremļa saimnieks solīja aizsargāt Minskas režīmu no ārvalstu "iejaukšanās".

Taču tajā pašā laikā Putins, iespējams, izrādījis zināmu neapmierinātību ar pašreizējo Minskas hibrīduzbrukumu kaimiņos esošajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Videosamita laikā Putins atzinīgi novērtēja divpusējās attiecības un apsolīja, ka Maskava turpinās atbalstīt arvien lielākā izolācijā slīgstošo Lukašenko režīmu.

"Mēs kopīgi pretosimies jebkādiem mēģinājumiem iejaukties mūsu suverēno valstu iekšējās lietās, un Krievija, protams, turpinās sniegt palīdzību brālīgajai baltkrievu tautai, par to nav šaubu," paziņoja Putins, kurš šobrīd uzturas okupētajā Ukrainai piederošajā Krimas pussalā.

Putins un Lukašenko septembrī vienojās par 28 programmām abu valstu integrācijas padziļināšanai tā dēvētās Krievijas un Baltkrievijas "vienotās valsts" ietvaros.

Ceturtdien parakstītie līgumi pamatā attiecas uz ekonomikas un tautsaimniecības regulēšanas jautājumiem, tostarp uz kopīgu nodokļu, banku, rūpniecības, lauksaimniecības un enerģētikas politiku.

Daudz delikātākie jautājumi, kas skar politisko integrāciju, piemēram, senās ieceres par kopīgu parlamentu un kopīgu valūtu, netika pieminētas.

Savukārt Lukašenko pateicās Putinam par atbalstu apstākļos, kad viņa režīms pēc pagājušā gada prezidenta vēlēšanām saskārās ar "bezprecedenta ārējo spiedienu, kas kļuvis par nopietnu pārbaudījumu attiecībām starp mūsu valstīm. Varam ar pārliecību sacīt, ka esam šo pārbaudījumu izturējuši."

Putins norādīja, ka daudz vēl darāmā, lai radītu vienotu migrācijas un vīzu telpu. Kremļa saimnieks, šķiet, izrādīja arī zināmu neapmierinātību ar to, kā Baltkrievija pārvalda savas robežas.

"Uzdevums radīt stabilitātes un drošības gaisotni uz mūsu ārējām robežām ir īpaši svarīgs," uzsvēra Putins.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits