Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gagarina vēsturiskā lidojuma 60. gadadiena

Pasaulē, un īpaši Krievijā, kā arī Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) šodien tiek atzīmēta 60. gadadiena, kopš lidojumā kosmosā devās cilvēks. 1961. gada 12. aprīlī jaunu ēru kosmosa apguvē, kosmosa kuģī Vostok-1 108 minūtēs orbītā vienu reizi aplidojot Zemi, sāka PSRS kosmonauts Jurijs Gagarins. Šis slepeni gatavotais lidojums ļāva PSRS izvirzīties vadībā sacensībā ar ASV kosmosa apguvē, uz ko amerikāņi līdzvērtīgi spēja atbildēt vien, pirmie nosūtot cilvēku uz Mēnesi.

Īpaša slepenība

BBC atgādina, ka PSRS kosmonautu sagatavošana pirmajam cilvēka lidojumam izplatījumā notika ārkārtīgā slepenībā. ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) 1959. gadā paziņoja septiņu kandidātu vārdus, kuri tiek trenēti, lai kļūtu par astronautiem pirmajā lidojumā ar kosmosa kuģi Mercury.

PSRS kosmonautu sagatavošanas programma oficiāli neeksistēja. 1959. gadā divi ārsti apbraukāja militārās aviobāzes PSRS rietumos, lai intervētu kandidātus "jauna tipa lidmašīnu pārbaudīšanai". Viņi izvēlējās 134 gados jaunus lidotājus, kuru augums nepārsniedza 168 centimetrus. Mēneša laikā tika izmēģināta viņu izturība dažādos īpaši ekstremālos apstākļos, neinformējot, kam viņi tiek gatavoti. Divdesmit no viņiem pēc šīm pārbaudēm tika atlasīti sagatavošanai kosmosa centrā, kas toreiz sastāvēja no dažām ēkām netālu no Maskavas. Kā kandidāti pirmajam lidojumam palika seši, kuri 1961. gada 5. aprīlī tika nogādāti tagadējā Baikonuras kosmodromā. Tikai dažas dienas pirms lidojuma J. Gagarins uzzināja, ka tam izvēlēts viņš. Publiski tas kļuva zināms tikai tad, kad viņš atradās orbītā.

PSRS nežēloja naudu kosmosa programmām un izmantoja sekmes tajās komunistiskās ideoloģijas varenības apliecināšanā. Arī tagad Krievijā, kur Kremlis liek īpašu uzsvaru uz PSRS laiku sasniegumu cildināšanu – vai tās būtu uzvaras 2. pasaules kara laikā vai pirmā PSRS laikā palaistā satelīta Sputņik nosaukuma piešķiršana vakcīnai pret Covid-19 –, netiek laista garām iespēja palepoties ar J. Gagarina lidojumu. 

Krievijas televīzija Pervij kanal organizējusi akciju, kurā aicināja skatītājus izgriezt J. Gagarina attēlu un izmantot to pašu uzņemtos video, kuros jāpasaka vārds Pojehaļi! (Laižam!), ko teicis J. Gagarins, sākot vēsturisko lidojumu.

Savukārt piektdien no Baikonuras kosmodroma izplatījumā devās kosmosa kuģis Sojuz MS-18, lai nogādātu uz SKS divus Roskosmos kosmonautus un vienu NASA astronautu. Šoreiz kosmosa kuģis tika nosaukts J. Gagarina vārdā, un to rotāja viņa portrets. 

Tiesa, pēdējos gados Krievijas kosmosa industrijai nācies piedzīvot sarežģītus laikus, saskaroties ar tehniskām problēmām, korupcijas skandāliem un monopola zaudēšanu kosmonautu un astronautu nogādāšanā uz SKS, ko Krievija ieguva pēc tam, kad ASV pārtrauca izmantot savus atspoļkuģus (šatlus), atgādina AFP.

Zaudē monopolu

Pērn Īlona Maska uzņēmums SpaceX uz SKS nogādāja NASA astronautus no ASV teritorijas. Krievijas kosmosa aģentūra Roskosmos līdz ar to zaudēja ne vien monopolstāvokli cilvēku lidojumos kosmosā, bet arī daudz naudas, jo NASA par katra astronauta nogādi uz SKS maksāja desmitiem miljonu ASV dolāru. Turklāt pēdējos gados, Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam par prioritāti pasludinot militāros izdevumus, kosmosa programmām atvēlēto valsts budžeta līdzekļu daudzums ir samazinājies.

Kosmosa programmas līdz šim bijusi viena no retajām sfērām, kurās saglabājās cieša sadarbība starp Krieviju un Rietumiem, pat pieaugot ģeopolitiskajai spriedzei pēdējos gados. SKS projektu, kurš tika sākts 2000. gadā, plānots izmantot līdz šīs desmitgades beigām, un pašlaik nav skaidrs, kādi būs tamlīdzīgi projekti nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits