Laika ziņas
Šodien
Migla

Cipram ES kaitināšanas vizīte Maskavā

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien ieradīsies Maskavā, kur tiksies ar Krievijas politiskajiem un reliģiskajiem līderiem. Vizītes laikā tiks apspriesti valstu ekonomiskie sakari, Grieķijas finansiālais stāvoklis un Krievijas attiecības ar Eiropas Savienību (ES). Maz ticams, ka sarunas noslēgsies ar vienošanos par Krievijas finansiālo palīdzību parādu nospiestajai Grieķijai, bet Atēnām un Maskavai būs iespēja sasniegt politiskos mērķus.

Grieķi varēs parādīt, ka viņiem arī ārpus ES ir sabiedrotie, bet Kremlim būs iemesls apgalvot, ka ES dalībvalstu vidū nav vienotības jautājumā par bloka attiecībām ar Krieviju.

Ciprs un viņa vadītās galēji kreiso un galēji labējo koalīcijas valdības locekļi pēc nākšanas pie varas janvārī uztur aktīvus kontaktus ar Maskavu, kur pēdējos mēnešos viesojušies jau vairāki grieķu ministri. Kreisais radikālis Ciprs nav nosodījis Krievijas veikto Krimas aneksiju un militāro agresiju Austrumukrainā, bet ES sankcijas pret Krieviju nodēvējis par "ceļu uz nekurieni". Šāda attieksme simpatizē Kremlim, kas pēdējā gada laikā nonācis aizvien dziļākā starptautiskajā izolācijā. 

Atēnām notiek smagas sarunas ar Eiropas Komisiju un citiem starptautiskajiem aizdevējiem par 7,2 miljardu eiro izmaksu no februāra beigās pagarinātās 240 miljardu eiro vērtās palīdzības programmas. Apmaiņā pret naudu aizdevēji pieprasījuši grieķiem nākt klajā ar apjomīgu reformu plānu. Tajā pašā laikā Grieķija lūkojas austrumu virzienā, lai mēģinātu nodibināt finansiāli izdevīgas attiecības ar Ķīnu un Krieviju. 

Vizītes laikā Maskavā

Cipram jātiekas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un premjerministru Dmitriju Medvedevu. Sagaidāms, ka viņš centīsies pārliecināt Krievijas līderus atļaut atsākt Grieķijas lauksaimniecības un pārtikas produktu importu uz Krieviju. Kā zināms, pērn Krievija, atbildot uz sankcijām, ieviesa aizliegumu ievest lauksaimniecības un pārtikas produktus no ES. 

Laikraksts Kommersant, atsaucoties uz avotu Krievijas valdībā, otrdien rakstīja, ka Krievija varētu piedāvāt grieķiem ne tikai zemāku cenu par gāzi, bet arī aizdevumus. "Esam gatavi apspriest iespēju izsniegt Grieķijai jaunus kredītus. Bet no savas puses esam ieinteresēti arī atbildes rīcībā – iegūt noteiktus aktīvus Grieķijā," apgalvo anonīmā amatpersona.

Krievijas gāzes monopoluzņēmums Gazprom pirms dažiem gadiem neveiksmīgi centās privatizēt Grieķijas gāzes piegādes uzņēmumu DEPA, bet Krievijas dzelzceļš izrādījis interesi iegādāties ostas Atēnās un Salonikos, kā arī dzelzceļa operatoru TrainOSE, vēsta Newsru.com.

Politikas vērotāji šaubās, ka Cipra vizītes noslēgumā Krievija Grieķijai piedāvās miljardiem eiro apmaiņā pret Atēnu veto jaunām ES sankcijām pret Krieviju. Pirmkārt, tāpēc, ka pati Krievija piedzīvo ekonomiski ļoti smagus laikus. Otrkārt, tāpēc, ka Grieķija pārāk cieši ir integrēta Rietumos, jo ir ne tikai ES un eirozonas, bet arī NATO dalībvalsts. 

Analītiķi ir pārliecināti, ka Ciprs izspēlēs "Krievijas kārti", lai izdarītu spiedienu uz starptautiskajiem aizdevējiem un jo īpaši uz Vāciju, kas Grieķijai pieprasa turpināt nīsto taupības politiku.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Cipram ES kaitināšanas vizīte Maskavā lasiet trešdienas laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits