Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zelenskis: Ukrainas atjaunošana ir visas demokrātiskās pasaules kopīgais uzdevums

Ukrainas atjaunošana ir visas demokrātiskās pasaules kopīgais uzdevums" pirmdien, uzrunājot starptautisku konferenci Šveicē, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzsverot, ka Ukrainas atjaunošana palīdzētu veicināt mieru pasaulē.

"Ukrainas atjaunošana ir lielākais ieguldījums globālā miera veicināšanā," sacīja Zelenskis, ar videozvana starpniecību uzrunājot dalībniekus konferencē, kas veltīta Ukrainas atjaunošanai.

Konference, kas divas dienas norisināsies Lugāno, tika ieplānota, vēl pirms Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā. Sākotnēji konferencē bija iecerēts apspriest reformas Ukrainā, bet tagad pasākums veltīts Ukrainas atjaunošanai.

Konferencē netiks vākti līdzekļi Ukrainas atjaunošanai, bet apspriesti principi un prioritātes atjaunošanas procesam, ko plānots sākt vēl pirms kara beigām.

Zelenskis sacīja, ka Ukrainas atjaunošana būs ambiciozākais mūsdienu projekts, bet uzsvēra, ka milzīgās investīcijas nav domātas tikai Ukrainai vien.

"Ukrainas atjaunošana nav lokāls uzdevums vienai valstij, tas ir kopīgs uzdevums visai demokrātiskajai pasaulei," sacīja Zelenskis, uzrunājot desmitiem valstu līderus, starptautisko organizāciju pārstāvjus un privātā sektora līderus.

"Mēs vienojam demokrātisko pasauli (..). Brīvu cilvēku uzskati vienmēr gūst virsroku," uzsvēra Zelenskis.

Šveices prezidents un konferences namatēvs Ignacio Kasiss uzsvēra, cik būtiski ir atbalstīt Ukrainu šajos "šausmu, neprātīgas iznīcības un bēdu laikos."

Viņš sacīja, ka ir ļoti svarīgi "nodrošināt Ukrainas tautai iespēju atgriezties pie pašnoteikšanās dzīves, miera un gaišas nākotnes".

Zelenskim nebija iespējams piedalīties konferencē, bet to klātienē apmeklēja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs, kurš paziņoja, ka Ukrainas atjaunošanai nepieciešamā summa "jau tiek lēsta 750 miljardu ASV dolāru apmērā".

"Mēs uzskatām, ka galvenajam atjaunošanas resursu avotam jābūt  Krievijas un Krievijas oligarhu konfiscētajiem aktīviem," uzsvēra Ukrainas premjers.

Viņš norādīja, ka Krievija "sāka šo asiņaino karu, tā nodarīja šos milzīgos postījumus, un tai par to jāatbild".

Konferencē piedalās aptuveni 100 cilvēki no Ukrainas, tai skaitā vēl pieci valdības ministri. Taču Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba pēdējā brīdī atcēla dalību konferencē, kā iemeslu minot slimību.

Kopumā konferencē Lugāno piedalās aptuveni 1000 cilvēku, tai skaitā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Čehijas, Polijas un Lietuvas premjerministri.

"Mēs zinām, ka viņu cīņa ir arī mūsu cīņa," sacīja Leiena.

"Tādēļ mēs šajās dienās strādājam, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt šajā karā," sacīja Leiena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits