Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vīrusa mutācija liek britiem mainīt plānus

Aizvadītajā nedēļā konstatētā jaunā koronavīrusa (SARS-CoV-2) mutācija ir piespiedusi Lielbritānijas valdību mainīt plānus un samazināt iepriekš solītos ierobežojumu atvieglojumus Ziemassvētku periodā.

Lai gan šis vīrusa paveids, iespējams, ir lipīgāks par līdzšinējo, eksperti uzskata, ka jauno vakcīnu efektivitāte netiks negatīvi ietekmēta.


Maina plānus

Pagājušajā nedēļā britu veselības ministrs Mets Henkoks pavēstīja, ka koronavīrusam, kurš nu jau gadu plosās teju visās pasaules valstīs, Lielbritānijā ir konstatēta jauna, iespējams, bīstama mutācija. Tā atklāta vismaz sešdesmit pašvaldībās. Valdības pārstāvis medicīnas jautājumos Kriss Vitijs sacījis, ka pašreizējie uztriepes veida testi spēj konstatēt arī jauno mutāciju. Jaunajā paveidā noteiktas 23 dažādas izmaiņas. ''Ir pārāk agri spriest, cik svarīgi vai nesvarīgi tas ir,'' komentējis Birmingemas Universitātes pētnieks Alans Makneilijs, norādot, ka vīrusi regulāri pieredz neskaitāmas mutācijas un pašlaik vēl nav gana daudz datu, lai spriestu, vai šis jaunais paveids ir būtiska pārmaiņa. BBC vēsta, ka pētnieki ik mēnesi konstatē virkni mutāciju vīrusā. 

Tomēr nepatīkamās ziņas ir likušas britu valdībai pārvērtēt iepriekš solītos ierobežojumu atvieglojumus Ziemassvētku periodā un jau šobrīd ieviest jaunus noteikumus.

BBC ziņo, ka no svētdienas gan Londonā, gan citviet valsts austrumos un dienvidos, kā arī Velsā tiks ieviesta virkne stingrāku noteikumu.

Ņemot vērā jauno mutāciju, Anglijas triju līmeņu sistēmai, kas noteica, cik skarbi ierobežojumi ir jāievēro katrā reģionā, nu ir pievienots ceturtais līmenis. Šajās pašvaldībās iedzīvotājiem ir jāpaliek mājās, izņemot, lai dotos uz darbu, slēgti visi nesvarīgie pakalpojumi un iekštelpās nedrīkst tikties dažādu mājsaimniecību pārstāvji. Šajās zonās dzīvojošajiem Ziemassvētkos netiks piemēroti nekādi atvieglojumi, bet tiem, kas dzīvo citu līmeņu zonās, no iepriekš solītajām piecām atvieglojumu dienām nu palikusi tikai Ziemassvētku diena, kurā satikt radiniekus no citām mājsaimniecībām un pašvaldībām.

''Ja vīruss maina savu uzbrukuma metodi, mums ir jāmaina mūsu aizsardzība,'' izziņojot ierobežojumus, kas ilgs līdz 30. decembrim, sacīja premjers Boriss Džonsons. 

Arī Skotijā plānots atvieglot ierobežojumus uz vienu dienu, bet Ziemeļīrija, kas svētkos atļaus tikties trim mājsaimniecībām, plāno no 26. decembra sākt plašu karantīnu. 


Seko līdzi situācijai

Pasaules Veselības organizācija ir paziņojusi, ka ir ''ciešā kontaktā'' ar Lielbritāniju, lai izvērtētu jaunās mutācijas nopietnību. Savukārt Nīderlande, kura jau ir aizliegusi gaisa satiksmi no Lielbritānijas, pavēstījusi, ka runās ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, lai nepieļautu jaunā vīrusa paveida izplatību bloka valstīs.

Pagājušajā nedēļā arī Dienvidāfrikā zinātnieki ir konstatējuši, iespējams, smagāku jaunā koronavīrusa variantu. Veselības ministrija min, ka tas varētu izskaidrot otro nopietno uzliesmojuma vilni valstī, kas it īpaši skāris gados jaunus cilvēkus. The New York Times ziņo, ka šī vīrusa versija ir konstatēta 80% jauno saslimšanas gadījumu Dienvidāfrikā. AFP raksta, ka šis variants ir līdzīgs tai mutācijai, kuru konstatējuši britu veselības uzraugi. 

Lai gan pētnieki norāda, ka jaunās mutācijas ir nepieciešams pārbaudīt laboratorijā, kā raksta The Guardian, pabeigtās vakcīnas turpinās būt efektīvas, jo tās tiek testētas uz virkni vīrusa paveidu. ''Šobrīd nav pamata uzskatīt, ka vakcīnas nedarbosies pret jauno vīrusa paveidu, taču, protams, to ir nepieciešams pārbaudīt,'' sacījis molekulārbioloģijas pētnieks Evans Birnijs. Zinātnieks no Liverpūles Universitātes Keilums Sempls salīdzinājis vakcīnu ar ''e-pastu ķermenim'', sakot, ka ir viegli to uzlabot, lai tā darbotos arī pret citiem vīrusa variantiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievija izraida divus Latvijas diplomātus

Krievijas Ārlietu ministrijā ceturtdien Latvijas pagaidu pilnvarotajai lietvedei iesniegta nota par divu Latvijas diplomātu izraidīšanu, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Ārlietu ministrij...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits