Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vides aktīvisti veic vandalisma aktu pret Kloda Monē gleznu muzejā Stokholmā

Kārtējo vandalisma aktu pret mākslas darbu pastrādājušas sevi par klimata aktīvistiem dēvējošas personas. Policija trešdien aizturēja divas sievietes, kas Zviedrijas Nacionālajā muzejā Stokholmā ar sarkanu krāsu notriepa ar aizsargstiklu pārklāto Kloda Monē gleznu Mākslinieku dārzs Živernī (1900) un pielīmēja pie tā plaukstas, vēsta AFP.

Policija paziņoja, ka aizturētas 30 un 25 gadus vecas sievietes – medicīnas māsa un medicīnas māsas amatu studējošā.

Abas sievietes pārstāv nevalstisko organizāciju Aterstall Vatmarker (Atjaunojiet mitrājus). Organizācijas Twitter ievietotajā video redzams, ka sievietes apķēpā gleznu, kliedzot "[Klimata] situācija ir akūta" un "Mūsu veselība ir apdraudēta".

Aterstall Vatmarker pārstāve Helēna Vālgrēna intervijā AFP paziņoja, ka klimata katastrofa vienlaikus esot veselības krīze, jo "miljoni cilvēku jau mirst klimata katastrofas dēļ". Viņa vainoja Zviedrijas valdību, ka tā nepilda starptautiskās apņemšanās klimata jomā. Emisijas esot jāsamazina par 31%, taču Zviedrijā tās pieaugot. "Krāšņi dārzi, kā šis Monē gleznā, drīz kļūs par tālu atmiņu," teica H. Vālgrēna.

Muzeja galvenā kuratora pienākumu izpildītājs Pērs Hēdstrems savukārt teica, ka muzejs "dabiski" ir pret akcijām, kurās pastāv risks sabojāt mākslas darbus. "Kultūras mantojumam ir milzīga simboliska vērtība, un nav akceptējami uzbrukumi tiem vai to iznīcināšana neatkarīgi no mērķa," teica P. Hēdstrems.

Pēdējā laikā daudzviet pasaulē aktīvisti no tādām grupām kā Extinction Rebellion, Last Renewal, Just Stop Oil, Last Generation un citām regulāri ne tikai bloķē ielas un cauruļvadus, bet arī "uzbrūk" mākslas darbiem un arī strūklakām, kā, piemēram, Romā.

Paši aktīvisti uzskata, ka tas tiek darīts cēlu mērķu labā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību un piespiestu politiķus un biznesu rīkoties. Savukārt daļa vides ekspertu norāda, ka šāds vandalisms vismaz daļu sabiedrības noskaņo negatīvi pret jebkurām vides aizstāvju aktivitātēm.

Pērn novembrī ap 100 galeriju vadītāji parakstīja atklātu vēstuli, kurā norādīja, ka vides aktīvisti neapzinās, cik trausli ir daudzi no pazīstamajiem mākslas darbiem, kas ir jāsaglabā kā pasaules kultūras mantojums, vēstīja The Guardian.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits