Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Šveices franka augstā vērtība rada smagu slogu Austrumeiropas kredītņēmējiem

Šveices franka augošā vērtība rada smagu slogu Austrumeiropas un Viduseiropas iedzīvotājiem, kas labākos laikos kredītam izraudzījušies šo valūtu, brīdina analītiķi.

Daudzi austrumeiropieši ekonomiskās izaugsmes laikā kredītus ņēmuši Šveices frankos un citās ārvalstu valūtās, jo procentu likmes tām bija zemākas nekā nacionālajām valūtām.

Šveices franks vienmēr ir bijusi stabila valūta nemierīgos laikos, tāpēc šie kredīti likās droši, taču pēc pēdējā laikā piedzīvotā krituma finanšu tirgos Šveices valūtas vērtība ir pieaugusi, krietni sadārdzinot austrumeiropiešu kredītu maksājumus.

Polijā aptuveni puse no visiem mājokļu kredītiem ir izsniegti Šveices frankos, to kopējai vērtībai sasniedzot 135 miljardus zlotu (22,68 miljardus latu), liecina Polijas Finanšu uzraudzības pārvaldes (KNF) dati.

Ungārijā Šveices frankos izsniegto kredītu apjoms sasniedz 8,7 triljonus forintu (22,45 miljardu latu), kas veido 40% no visiem hipotekārajiem kredītiem, taču Šveices franks tagad maksā vairāk nekā 240 forintus, salīdzinot ar 150-160 forintiem 2005.gadā.

Horvātijā frankos izsniegti kredīti aptuveni 42 miljardu kunu (3,96 miljardu latu) vērtībā, kas veido 16% no visiem kredītiem.

Analītiķi norāda, ka augošie kredītu maksājumi apgrūtina iedzīvotāju pirktspēju, kas savukārt ir viens no galvenajiem valsts ekonomikas dzinējspēkiem.

"Šveices franka vērtības celšanās var Polijā samazināt patēriņu par 0,5% un Ungārijā par aptuveni 1%," prognozē "Capital Economics".

"Šveices franka brutālā nostiprināšanās izsūc visu spēku no ekonomikas. Rezultātā patēriņa apjoms samazinās," sacīja pētījumu kompānijas GKI analītiķis Andrass Vertess.

Austrumeiropas valdības reaģējušas, mēģinot pārliecināt bankas meklēt risinājumu.

Horvātijas valdība pagājušā nedēļā pavēstīja par panāktu vienošanos ar bankām, kas apņēmušās frankos izsniegtajiem kredītiem uz pieciem gadiem fiksēt valūtas kursu 5,8 kunas pret Šveices franku.

Tikmēr Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans atzinis, ka hipotekāro kredītņēmēju maksātnespēja ir viens no smagākajiem izaicinājumiem, ar kuru saskaras valdība.

Polijas bankas piedāvājušas klientiem, kuriem ir problēmas ar parādu atmaksu, pagarināt zlotos ņemto kredītu termiņus. Kaut arī zlotos izsniegto kredītu apjoms ir pieaudzis, nav gaidāms, ka kreditēšanas tirgus problēmas tuvākajā laikā atrisināsies.

"Šveices franka vērtības straujais pieaugums ir patiesas galvassāpes, un maz ticams, ka tuvākajā laikā situācija uzlabosies," norāda "Capital Economics".

Šveices franka vērtība pēdējā gada laikā pieaugusi par 30% attiecībā pret ASV dolāru un par 16% attiecībā pret eiro.

Šveices Centrālā banka šomēnes sāka īstenot pasākumus, lai ierobežotu valūtas vērtības pieaugumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits