Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Somijā pēc parlamenta vēlēšanām gaidāma centriski labējas valdības izveide

Somija spers soli labējā virzienā, tuvākās nedēļas parādīs, cik lielu, – tā somu mediji raksturo svētdien notikušo Somijas parlamenta vēlēšanu rezultātus.

Lai gan visas trīs lielākās populārākās partijas ieguvušas vairāk vietu parlamentā nekā iepriekšējās vēlēšanās, lielākos panākumus ļoti saspringtajā cīņā izdevās gūt konservatīvajai Nacionālās koalīcijas partijai (NKP) – 20,8% no vēlētāju nodotajām balsīm. Galēji labējie populisti – Somu partija, ieguva 20,1%. Savukārt pašreizējās premjerministres Sannas Marinas vadītie sociāldemokrāti – 19,9%, vēsta BBC. Tas nozīmē, ka, lai gan sociāldemokrāti ieguva par trim vietām parlamentā vairāk (43) nekā 2019. gada vēlēšanās, valdības veidošanas groži būs jāatdot NKP līderim Peteri Orpo, jo citas partijas no pašreizējās piecu partiju centriski kreisās valdības koalīcijas ieguva ievērojami mazāk vietu. 

"Es domāju, ka somi vēlas pārmaiņas. Viņi vēlas pārmaiņas, un es tagad sākšu sarunas, atklātas sarunas ar visām partijām," P. Orpo teikto pēc vēlēšanām citē Somijas sabiedriskā raidorganizācija Yle.

Īpaši priecīga par savas partijas panākumiem ir Somu partijas līdere Rīka Purra, kura atzina, ka vēl nav sasniegta uzvara vēlēšanās, bet piebilda, ka iegūt septiņas vietas vairāk nekā iepriekšējā parlamentā esot brīnišķīgs rezultāts. BBC atzīmē, ka Somu partija šajās vēlēšanās uzvarēja visvairāk Somijas pamatteritorijas apgabalos. R. Purra ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu no visiem kandidātiem. Partijas prasmīgā un aktīvā sociālo mediju, to skaitā TikTok, izmantošana kampaņā sekmēja tās popularitātes izaugsmi jauno vēlētāju vidū.

Laikraksts Iltalehti raksta, ka jauno – centriski labēju valdību NKP (48 vietas no 200) varētu veidot ar Somu partiju (46), Zviedru tautas partiju (10) un kristīgajiem demokrātiem (5). Tiesa, to apgrūtina Somu partijas radikālā nostāja klimata un Eiropas Savienības politikas jautājumos, kas varētu neapmierināt NKP liberālo spārnu. Ja vienošanos pār šādu koal īciju neizdosies panākt, NKP var mēģināt vienoties ar sociāldemokrātiem, ko gan apgrūtinātu abu partiju domstarpības Somijas fiskālās politikas jautājumos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits