Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Skotija ceļā uz vēl vienu neatkarības referendumu

Šodien notiekošajās Skotijas parlamenta vēlēšanās izredzes iegūt vairāk nekā pusi no 129 deputātu mandātiem ir Skotu Nacionālajai partijai (SNP). Priekšvēlēšanu kampaņa apliecina, ka aktualizēsies jautājums par jauna neatkarības referenduma rīkošanu, jo izstāšanās no Apvienotās Karalistes ir SNP līderes un Skotijas valdības vadītājas Nikolas Stērdženas kvēlākais sapnis.

Britu valdība paziņojusi, ka negrasās ļaut Skotijai rīkot vēl vienu referendumu. 2014. gadā notikušajā balsojumā 55% Skotijas iedzīvotāju noraidīja izstāšanos no Apvienotās Karalistes, kuras premjers Boriss Džonsons uzsvēris – šāds plebiscīts var notikt vien "reizi paaudzē", un pie izstāšanās jautājuma nav vērts atgriezties vēl vairākus gadu desmitus.


Stērdžena nesteigšoties

Socioloģiskās aptaujas sniedz pretrunīgu ainu par gaidāmajiem rezultātiem, liecina BBC vakardienas Skotijas laikrakstu apskats. Nav šaubu, ka SNP iegūs lielāko mandātu skaitu, taču par to, cik daudz to būs, domas dalās. Daļa mediju vēsta, ka partijai, kurai līdzšinējā parlamentā bija 61 mandāts (tas nozīmēja mazākuma valdību), izdosies nodrošināt vairākumu, bet citi prognozē, ka SNP varētu zaudēt vairākas deputātu vietas. Prognozes sarežģītākas padara jauktā vēlēšanu sistēma. Reuters atgādina, ka 73 deputāti tiek ievēlēti vienmandāta vēlēšanu apgabalos, bet vēl 56 vietas sadala, katrā no astoņiem reģioniem ievēlot pa septiņiem deputātiem, balstoties uz proporcionālo principu. 

Stērdžena paziņojusi, ka viņas mērķis ir sarīkot neatkarības referendumu līdz 2023. gada nogalei. Viņa uzsvērusi, ka Londona to nedrīkstētu bloķēt kaut vai tāpēc, ka kopš 2014. gada situācija ir būtiski mainījusies – ir noticis Brexit, bet vairums Skotijas iedzīvotāju 2016. gada balsojumā atbalstīja valsts palikšanu ES. Skotu nacionālistu vadītāja gan noliegusi, ka varētu steigties sarīkot referendumu vēl pirms uzvaras cīņā pret Covid-19. "Es neuzskatu, ka jāpieprasa referenduma rīkošana nekavējoties. Jā, es visu mūžu esmu ticējusi neatkarībai, es vēlos, lai Skotija kļūtu neatkarīga, taču sākumā mums jāizvada valsts cauri šai krīzei," viņa sacījusi BBC. Sarunā ar ITV Skotijas līdere piebildusi, ka viņai un citiem neatkarības atbalstītājiem pietiks pacietības, lai panāktu referenduma sarīkošanu un nodrošinātu, ka vairākums Skotijas iedzīvotāju nobalso par izstāšanos no Apvienotās Karalistes. Sky vēsta, ka uz Londonas nevēlēšanos atļaut balsojuma rīkošanu viņai ir atbilde: "Ja Boriss Džonsons vēlas to apturēt, viņam jāvēršas tiesā. Ja viņš tā nerīkosies, tad tas pēc definīcijas būs likumīgs referendums, ja rīkosies, tad lems tiesa."
 

Citi jautājumi novārtā

Pandēmijas dēļ priekšvēlēšanu cīņa lielākoties notikusi virtuālajā vidē – partijām nav bijusi iespēja rīkot mītiņus, kandidāti nav varējuši tikties ar vēlētājiem. "Tā ir ļoti dīvaina situācija: notiek tik svarīgas vēlēšanas, taču sabiedrība tajās īsti nav iesaistīta," AFP sacījis Glāzgovas Universitātes profesors Kristofers Kārmens. Gan viņš, gan viņa kolēģi atzinuši, ka vēlēšanas noreducētas teju tikai līdz referenduma jautājumam, pa laikam pieminot arī apņēmību cīnīties pret Covid-19.

"Man šķiet, ka visu partiju programmās dominē tikai dažādu labumu solīšana, un ekonomiskie argumenti ir ļoti vāji," AFP teicis Stērlingas Universitātes ekonomikas profesors Deivids Bells. SNP programmā gan uzsvērts, ka neatkarība ne tikai dos iespēju uzplaukt jauno tehnoloģiju nozarēm, bet arī atgūties zvejniekiem un lauksaimniekiem. SNP sola, ka neatkarīgā Skotija iestāsies Eiropas Savienībā un varēs izmantot tās brīvā tirgus sniegtās iespējas, taču ir kāda problēma – pat pirms 2014. gada referenduma, kas bija saskaņots ar Londonu, neviens Briselē Skotijai nesolīja ātru uzņemšanu savienībā "ārpus rindas". 
 
Bells arī norādījis, ka salīdzinājumā ar Apvienoto Karalisti kopumā Skotija tērē vairāk nekā ir tās ieņēmumi, kas nozīmē tikai vienu – lai sabalansētu budžetu, nepieciešams vai nu samazināt izdevumus, vai arī paaugstināt nodokļus (visticamāk, gan viens, gan otrs). Taču BBC uzsver, ka tās rīkotajās piecu vadošo Skotijas partiju debatēs visi līderi runājuši tikai par jaunām programmām, kas prasīs jaunus līdzekļus, taču kategoriski nolieguši vēlmi paaugstināt, piemēram, ienākuma nodokli. Zaļie gan vēlas ar papildu nodokli aplikt interneta gigantus, bet leiboristi grib paaugstināt nodokļus miljonāriem, taču tas būtiski nemainīs situāciju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits