Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sarkozī paziņo par plāniem ieviest finanšu darījumu nodokli

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī svētdienas vakarā televīzijā paziņoja, ka plāno ieviest finanšu darījumu nodokli 0,1% apmērā un palielināt tirdzniecības nodokli par 1,6 procentpunktiem līdz 21,2%, šādi cerot uzlabot Francijas ekonomikas stāvokli un palielināt savas izredzes iespējamai kandidēšanai prezidenta vēlēšanās.

Sarkozī neapstiprināja, ka kandidēs prezidenta vēlēšanās, kuru pirmā kārta gaidāma 22.aprīlī, bet otrā kārta - 6.maijā, bet deva līdz šim stiprāko mājienu, ka viņš to varētu darīt. Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka sarūk Sociālistu partijas izvirzītā kandidāta Fransuā Olanda pārsvars pār Sarkozī, tomēr Sarkozī joprojām nevarētu uzvarēt vēlēšanu otrajā kārtā. Saskaņā ar šīm aptaujām otrajā kārtā par Olandu balsotu 56%, bet par Sarkozī - 44% vēlētāju.

"Man ir randiņš ar frančiem. Es neizvairīšos no tā," Sarkozī sacīja žurnālistiem, kuri jautāja, vai viņš balotēsies prezidenta vēlēšanās.

Stundu ilgā pārraidē, kuru demonstrēja seši telekanāli, Sarkozī paziņoja par plānotajiem nodokļiem, kā arī solīja veikt pasākumus darba laika un algu samazināšanai, lai glābtu darbavietas, palielināt darba praksē uzņemamo jauniešu skaitu un izveidot jaunu banku investīcijām Francijas rūpniecībā.

Sarkozī valdības ministri ir pauduši uzskatu, ka Sarkozī ar šiem reformu plāniem parādījis, ka viņš atšķirībā no Olanda ir pietiekami drosmīgs, lai veiktu nepopulārus pasākumus Francijas ekonomikas glābšanai.

Situācijā, kad valda neskaidrība ar eiro zonas un pasaules ekonomikas stāvokli un Francijā bez darba ir gandrīz trīs miljoni cilvēku, Sarkozī svētdien uzstāja, ka pasākumi, kas veikti, lai novērstu Eiropai un visai pasaulei draudošo finanšu krīzi, ir devuši rezultātu un finanšu krīze norimst.

Sarkozī interviju sniedza pirms pirmdien gaidāmā Eiropas Savienības samita, kurā galvenais sarunu temats joprojām būs parādu krīzes eiro zonā risināšana un situācija Grieķijā, kur valdībai nav izdevies panākt vienošanos ar privātajiem kreditoriem par valsts parāda norakstīšanu.

Francijas prezidents par situāciju Eiropā un Francijā runāja divas nedēļas pēc tam, kad starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard and Poor's" samazināja valsts reitingu, kas līdz šim bija visaugstākais AAA.

Runājot par plāniem ieviest finanšu darījumu nodokli, Sarkozī sacīja, ka tas stātos spēkā augustā un dotu Francijas kompānijām iespēju saglabāt darbavietas Francijā, nepārceļot tās uz ārvalstīm. Viņš sacīja, ka ar šo nodokli cer "radīt šoku" un iedvesmot citas ES valstis sekot Francijas piemēram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits