Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sarkozī: Francija un Vācija nepieļaus eiro sabrukumu

Atspēkojot pārmetumus, ka Parīze un Berlīne ne vienmēr dara visu iespējamo, lai stabilizētu eirozonu, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ceturtdien paziņoja, ka viņš un Vācijas kanclere Angela Merkele nepieļaus eiro sabrukumu.

«Mēs nekad nepagriezīsim muguru eiro. Mēs nekad neatteiksimies no eiro,» Francijas prezidenta teikto Šveices pilsētā Davosā notiekošajā Pasaules ekonomikas forumā citē BBC. «Eiro iemieso Eiropu, un vārds «Eiropa» asociējas ar 60 miera gadiem mūsu kontinentā, tāpēc mēs nekad nepieļausim eiro sabrukšanu vai iznīcināšanu.»

Vairāki korporāciju un institūciju vadītāji izteikuši atbalstu eiro. Francijas reklāmas giganta Publicis vadītājs Moriss Levī paziņoja, ka bez eiro Eiropas Savienība piedzīvotu daudz dziļāku krīzi. «Grieķija būtu bankrotējusi. Viņi nebūtu spējīgi samaksāt parādsaistības, tāpat kā Īrija,» sacīja M. Levī.

Savukārt Eiropas Centrālās bankas prezidents Žans Klods Trišē uzskata, ka, neskatoties uz vairāku eirozonas dalībvalstu lielajiem parādiem, Eiropas Monetārā savienība nepiedzīvo krīzi. Viņš gan uzsvēra, ka eirozonas stabilitātes nodrošināšanai svarīgi ir divi faktori - atsevišķu valstu fiskālā disciplīna un to uzraudzība.

Davosas foruma dalībnieki pauduši satraukumu par aizvien pieaugošajām pārtikas cenām, kas vissmagāk varētu skart pasaules nabadzīgākos reģionus. Tieši augstās pārtikas cenas ir viens no iemesliem, kādēļ vairākās Ziemeļāfrikas valstīs sākušies plaši protesti.

Eksperti bažījas, ka pieaugošās nabadzības dēļ vardarbīgi protesti varētu pārmesties arī uz citiem reģioniem. «Šie protesti nebeigsies Ziemeļāfrikā, tie izplatīties uz daudzām valstīm augstā bezdarba un pieaugošo pārtikas cenu dēļ,» intervijā aģentūrai Bloomberg stāsta investīciju kompānijas Saudi Alkholi Group vadītājs Hamza Alkholi.

Debatēs runāts par mācību, ko devis nesenais WikiLeaks skandāls, kad atklātībā nonāca tūkstošiem slepenu ASV diplomātiskā korpusa ziņojumu. Eksperti aicināja valdības un lielo korporāciju vadītājus pamatīgi apdomāt, kādu informāciju viņi vēlas slēpt un aizsargāt labāk nekā līdz šim.

«Es nedomāju, ka internetā nevar būt noslēpumu un visiem vienam par otru ir jāzina viss,» sacīja britu vēsturnieks Timotijs Gārtons Ešs. «Tomēr tas padara viegli pieejamu lielu informācijas apjomu. Katrai organizācijai vajadzētu izsvērt, kas ir jāaizsargā. Iespējams, jūs aizsargājat daudz ko tādu, ko nevajag. Tad dariet visu, lai aizsargātu vajadzīgo mazumiņu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits