Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Publicēts Eiropas mēroga pētījums par seksismu un seksuālu vardarbību naktsdzīvē

Publicēts starptautiskā projekta Sexism Free Night jeb Nakts bez seksima veiktais pētījums par seksismu un seksuālu vardarbību naktsdzīvē. Pētījuma pamatā ir tiešsaistē veidota aptauja, kurā piedalījās respondenti no 37 Eiropas valstīm, tostarp Latvijas.

"Sexism Free Night" aptauja tika izstrādāta, lai apkopotu informāciju par seksima un seksuālās vardarbības realitāti Eiropā, un tajā tika apskatīta korelācija starp seksismu un seksuālo vardarbību ar narkotiku lietošanu, dalību naktsdzīvē un ballītēs, pārvietošanos ar sabiedrisko vai cita veida transportu naktīs, kā arī sabiedrībā valdošajiem uzskatiem par seksismu un seksuālu vardarbību. Aptauja tika izstrādāta un tulkota astoņās valodās: angļu, spāņu, franču, portugāļu, serbu, vācu, latviešu un slovēņu, uzsākta 2020. gada 25. novembrī un bija pieejama aizpildīšanai tiešsaistē līdz 2020. gada 31. decembrim. Aptaujā piedalījās 4534 respondentu.

Petījuma rezultāti liecina, ka seksims vai seksuāla vardarbība, kas novērojama reklāmās, mākslā, kā arī seksistiski joki, nevēlami pieskārieni vai skatieni, visbiežāk sabiedrībā tiek normalizēta jeb akceptēta kā nevēlama, bet - pieņemama uzvedība. 46% sieviešu un 30% transpersonu un nebināru personu naktsdzīvē vienmēr vai ļoti bieži ir saskārušies ar seksismu vai seksuālu vardarbību, savukārt vīriešu vidū to pieredzējuši ir 12% respondentu.

“Lai arī pētījums stāsta, ka seksuālu vardarbību piedzīvo arī vīrieši, diemžēl rezultātos tikpat skaidri iezīmējas, ka seksuālajai vardarbībai un seksismam tomēr ir skaidri nosakāms dzimums. Lielākā daļa aptaujāto sieviešu (74,8%) un transpersonu un nebināro personu (65,7%) naktsdzīvē baidās piedzīvot seksuālu vardarbību no konkrēta dzimuma. 88% aptaujāto vīriešu par šādām bailēm nav ziņojuši. Uz jautājumu par konkrētu dzimumu, no kura naktsdzīvē ir bail piedzīvot seksismu vai seksuālu vardarbību, 97% sieviešu, 53% vīriešu un 94% transpersonu un nebināru norādīja uz vīriešiem”, stāsta projekta koordinatore Latvijā Jūlija Zakoļabina.

Tāpat pētījumā tika noskaidrots, ka 72,3% sieviešu naktsdzīvē dodas tikai tāpēc, lai klausītos mūziku vai dejotu, tikai 32% cilvēku iesaistās situācijās, kad naktsdzīvē pieredz pret kādu vērstu seksuālu vardarbību vai seksismu, kā arī, ka 63,1% transpersonu un nebināru personu jūtas nedroši, naktī vienatnē dodoties mājās no kluba vai naktsdzīves iestādes. Pētījums pieejams lejupielādei “Sexism Free Night” mājaslapā Sexism Free Night vai Report-Sexismf-Free-Night.pdf (sexismfreenight.eu). Pētījuma rezultātus izstrādāja viens no projekta partneriem “Noctambul@s”.

Šī pētījuma rezultāti jau ir tikuši izmantoti, veidojot vadlīnijas un saturu Eiropas mēroga apmācībām naktsdzīves profesionāļiem, kas arī drīzumā tiks organizētas Latvijā.

Šo starptautisko projektu finansē Eiropas Savienības programma “Tiesības, vienlīdzība un pilsonība"; (2014.–2020. gadam) un to realizē organizācijas – “Health and Community Foundation” (Spānija), “Faculty of Education and Psychology of the Universidade Católica Portuguesa” (Portugāle), “Clubcommission” (Vācija), “Kaņepes Laikmetīgās kultūras centrs” (Latvija) un “ReGeneration” (Serbija), European Network “Newnet”.

Vairāk par kampaņu un projektu var uzzināt “Sexism Free Night” mājaslapā: www.sexismfreenight.eu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits