Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Polijas muitnieki autocisternā pie Lietuvas robežas atrod astoņus vjetnamiešus

Pārbaudot kādu autocisternu ar Igaunijas reģistrācijas numuru, Polijas muitnieki pie Lietuvas robežas atraduši tajā astoņus vjetnamiešus, kas lielā karstumā pakļāvuši briesmām savu dzīvību, lai nokļūtu Rietumeiropā.

Kā norāda izdevums, šie cilvēki ne tikai būtu varējuši nosmakt, bet arī saņēmuši radioaktīvo starojumu, kad cisterna pārbaudīta ar rentgeniekārtu. Dokumenti bijuši tikai dažiem no viņiem, tikmēr citi norādījuši, ka ir nepilngadīgi, tādēļ Polijas amatpersonām nācies veikt viņiem arī rentgenoloģiskās pārbaudes bioloģiskā vecuma noteikšanai.

Vjetnamiešu nelegālo migrantu ceļš jau vairākus gadus ved cauri Lietuvai. Viņu pārvadātāji lielākoties nāk no Latvijas, mazliet retāk - no Igaunijas un Polijas, bet īpaši neatpaliek arī Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi.

Lai gan autocisternā cilvēki atrasti pirmoreiz, amatpersonas tas nav īpaši pārsteidzis, jo cilvēku kontrabandisti izdomā aizvien jaunus paņēmienus, kā noslēpt savus nelegālos "pasažierus". Agrāk viņi lielākoties izmantoja savus automobiļus, bet pieķeršanas gadījumā saskaņā ar Lietuvas likumdošanu par to viņiem draud ilgi cietumsodi un mašīnas konfiskācija. Drīz vien amatpersonas sāka ievērot, ka migranti tiek vesti lienētos transportlīdzekļos, jo tos tiesa nevar konfiscēt un tie tiek atdoti īpašniekam.

Aizturētie vjetnamieši, ko Polija nosūtījusi atpakaļ uz Lietuvu, nedēļas nogali pavadījuši aresta telpās. Šādos gadījumos migranti vēlāk ar tiesas lēmumu nonāk Pabradē izveidotajā Ārvalstnieku reģistrācijas centrā. Galu galā daudzi aizturētie migranti tiek nosūtīti atpakaļ uz izcelsmes valsti, norāda izdevums.

Kā ziņo aģentūra ELTA, Lietuvas un Polijas tiesībsargāšanas dienesti divas pēdējās nedēļas nogales rīkojuši kopīgas operācijas pret nelegālo migrāciju gar abu valstu robežu, kas stiepjas 104,3 kilometru garumā.

Ņemot vērā, ka cilvēku kontrabandisti aktivizējas tieši ap šādu laiku, no piektdienas rīta līdz pirmdienas vakaram pie lielākajiem ceļiem darbojās pagaidu kontrolpunkti, bet pārējos ceļus uzraudzīja mobilās patruļas. Tika pārbaudīti 1454 transportlīdzekļi un 3124 robežas šķērsotāji un atklāti vairāki nelegālo migrantu pārvadāšanas gadījumi. Visos gadījumos sākta pirmstiesas izmeklēšana par nelegālu cilvēku pārvadāšanu.

Cita starpā ceļā uz Poliju tika apturēts automobilis ar Čehijas reģistrācijas numuru, kura pasažieri - vīrietis un divas sievietes - robežsargiem uzrādīja Latvijā izdotas patvēruma lūdzēju apliecības, kas nav izmantojamas kā dokuments braucienam uz Lietuvu.

Iepriekšējos gados Lietuvā visvairāk nelegālo migrantu ieplūda no Gruzijas, bet pēdējā laikā viņu skaits sarūk. 2013.gada pirmajā pusē aizturēti 78 Gruzijas pilsoņi, kas nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvā, attiecīgajā 2014.gada posmā - 61, šā gada pirmajos sešos mēnešos - 38.

Toties aizturēto Vjetnamas pilsoņu skaits krietni pieaudzis. 2013.gada pirmajā pusē aizturēti 32 nelegālie migranti no Vjetnamas, pērn šai laikā - 55, šogad - jau 158. Atšķirībā no gruzīniem vjetnamieši robežu bieži vien šķērso ar pavadoņa palīdzību. 2014.gada pirmajos sešos mēnešos Lietuvas robežsargi aizturējuši 11 nelegālo migrantu pavadoņus, bet šogad tai pašā laikā - 31.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits