Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Polija klusē par CIP cietumu

Pēc ilgāka klusuma perioda no jauna uzbangojuši minējumi, ka Eiropā, iespējams, atradušies vairāki ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenie cietumi, kas esot izveidoti pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem un kuros turētas terorismā apsūdzētas personas.

Temats atkal kļuvis aktuāls, jo Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) šonedēļ sākusi izskatīt prasību pret Poliju, ko divi vīrieši apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos, jo viņi savulaik esot turēti un spīdzināti CIP cietumā šīs valsts teritorijā.

Neskatoties uz abu personu šausminošajām liecībām, ECT priekšā būs smags uzdevums, jo līdz šim ne ASV, ne Polija un citas Eiropas valstis, uz kurām krīt aizdomu ēna, nav apstiprinājušas informāciju par slepenajiem CIP cietumiem.

Šī ir pirmā reize, kad ECT vērtē Polijas saistību ar ASV valdības savulaik apstiprināto politiku, kas atļāva CIP ārpus Savienoto Valstu teritorijas slepeni aizturēt un pratināt cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par terorismu. Tā būs arī pirmā reize, kad Francijas pilsētā Strasbūrā izvietotā ECT atklātās tiesas sēdēs izskatīs lietu, kas saistīta ar CIP slepenajiem cietumiem Eiropā.

Prasību pret Poliju iesniedza palestīnietis Abū Zubajdā un Saūda Arābijas pilsonis Abdelrahīms el Naširi, kuri pašlaik atrodas bēdīgi slavenajā cietumā ASV militārajā bāzē Gvantanamo līcī Kubā.

Amerikāņi uzskata, ka 42 gadus vecais Zubajdā ir kārtojis ceļošanas dokumentus islāma ekstrēmistiem, kas bijuši lojāli starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda līderim Osamam bin Ladenam, kā arī tiem, kuri veica uzbrukumus ASV 2001.gada 11.septembrī. Tomēr oficiālas apsūdzības viņam līdz šim nav izvirzītas.

El Naširi tiek turēts aizdomās par saistību ar 2000. gadā Jemenā notikušo uzbrukumu ASV karakuģim USS Cole. Toreiz bojā gāja 17 amerikāņu karavīri. Vīrietis noliedz, ka būtu piedalījies uzbrukuma organizēšanā.

Zubajdā un el Naširi apgalvo, ka CIP viņus 2002. gada decembrī nogādāja Polijā, kur ar vietējo varasiestāžu atļauju vīrieši vairākus mēnešus esot turēti "augstākās nozīmes" slepenā apcietinājuma vietā, vēsta Press TV.

Tur viņi esot regulāri pratināti un spīdzināti. Pret viņiem pielietota arī lielas fiziskās ciešanas izraisošā simulētā slīcināšana. Pratinātāji par aizturētajiem ņirgājušies un piedraudējuši, ka viņu ģimenes locekļi tiks seksuāli izmantoti, apgalvo -Zubajdā un el Naširi advokāti.

Terorismā aizdomās turamo aizstāvji uzskata, ka Polija neesot ievērojusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, jo ir pieļāvusi, ka abi vīrieši kļuvuši par upuriem necilvēcīgai attieksmei un viņiem ir nelikumīgi atņemta brīvība. Polija arī neesot spējusi pienācīgi izmeklēt apiešanos ar Zubajdā un el Naširi.

Polija ir atteikusies sadarboties ar ECT, jo uzskata, ka tādējādi kompromitētu savu izmeklēšanu par iespējamo CIP slepeno cietumu atrašanos valstī. Izmeklēšana norisinās jau kopš 2008. gada, bet līdz šim Varšava nav atklājusi, kādi ir tās rezultāti un kad tā noslēgsies. Polija par "laika vilkšanu" ir saņēmusi nosodījumu no ANO Spīdzināšanas novēršanas komitejas.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 5.decembra, laikrakstā Dienā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits