Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Pirmie Lietuvā ražotie FPV droni Ukrainai tiks piegādāti pēc mēneša

Pirmie Lietuvā ražotie pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparāti Ukrainai varētu tikt piegādāti septembrī, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

"Plānots, ka pirmie [no Lietuvas ražotājiem] iepirktie FPV droni Ukrainai varētu tikt nodoti jau septembra otrajā pusē," informēja ministrijā.

Pagājušajā nedēļā ministrija paziņoja, ka piecu Lietuvas ražotāju izgatavotie kaujas droni ir izturējuši Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārbaudes frontes vidē un tiks nosūtīti Ukrainai.

Tas bija otrais mēģinājums, jo pirmajā pārbaudē Lietuvā ražotie droni netika atzīti par piemērotiem Ukrainas vajadzībām.

Kā informēja ministrijā, astoņu Lietuvas ražotāju FPV droniem Ukrainā tika veikta divpakāpju pārbaude, taču operāciju vidē sākotnējā lidojuma posmā tika novērotas tehniskas problēmas.

Pašlaik Lietuva plāno piegādāt Ukrainai vietējā ražojuma bezpilota lidaparātus piecu miljonu eiro vērtībā, kā arī piešķirt līdz trim miljoniem eiro Lietuvas Bruņoto spēku vajadzībām. Pārējie līdzekļi no desmit miljonu eiro programmas tiks izmantoti, lai iegādātos izlūkošanas dronus Ukrainai.

Jūnija sākumā Lietuva parakstīja 36 miljonu eiro vērtus līgumus ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ražotājiem par dažāda veida dronu iegādi.

Aizsardzības ministrija sagaida, ka dronus saņems šoruden un nākamā gada sākumā.

Dronu iegāde tiek veikta paātrinātā kārtībā, lai pēc iespējas ātrāk pastiprinātu Lietuvas Bruņoto spēku spējas un integrētu bezpilota lidaparātus to bruņojumā.

Lietuvas nacionālās aizsardzības sistēma lielāku uzmanību bezpilota lidaparātu spējām sāka pievērst pēc tam, kad Krievija 2022.gada februārī sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā un abas puses dažādiem uzdevumiem aktīvi izmanto dronus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits