Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

NATO aptur dalību Līgumā par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā

Pēc Krievijas izstāšanās no Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā (CFE) NATO otrdien arī oficiāli apturējusi savu dalību šajā līgumā.

NATO paziņoja, ka tās dalībvalstis, kas parakstīja līgumu, aptur dalību tajā.

Vairums no 31 NATO dalībvalsts ir parakstījušas CFE, kas ierobežo konvenciālā smagā bruņojuma izvietošanu Eiropā. Tas attiecas uz tankiem, bruņutransportieriem, smago artilēriju, kara lidmašīnām un helikopteriem. Līgums tika parakstīts 1990.gada novembrī, bet pilnībā tika ratificēts tikai divus gadus vēlāk.

NATO norādīja, ka situācija, kurā sabiedroto valstis ievēro līgumu, bet Krievija to nedara, nebūtu ilgtspējīga.

Krievija jau 2007.gadā apturēja savu dalību CFE un kopš 2015.gada nepiedalījās CFE konsultāciju grupas darbā. Šodien Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Maskava ir pabeigusi izstāšanos no līguma.

Reaģējot uz to, NATO paziņoja, ka sabiedrotie, kas ir parakstījuši līgumu, plāno apturēt dalību tajā uz tik ilgu laiku, cik tas būs nepieciešams, saskaņā ar savām tiesībām, un šo lēmumu pilnībā atbalsta visi NATO sabiedrotie.

NATO uzsvēra, ka tās dalībvalstis joprojām ir apņēmušās "samazināt militāro risku un novērst nepareizu izpratni un konfliktus".

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada februārī Putins uzdeva militārās rūpniecības uzņēmumiem strauji paātrināt smagā bruņojuma ražošanu.

Kā ziņots, gada sākumā Maskava apturēja savu dalību arī Krievijas un ASV noslēgtajā Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumā (START).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits