Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Moraveckis brīdina Merkeli, ka Polija bloķēs ES budžetu

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis piektdien videokonferencē Vācijas kanclerei Angelai Merkelei apliecinājis, ka ir apņēmības pilns bloķēt Eiropas Savienības (ES) budžetu un Covid-19 krīzes palīdzības paketi ar veto, ja tas būs nepieciešams.

Polija ir gatava spert šo soli, "ja mēs neradīsim risinājumu, kas ir labs visai ES, nevis tikai dažām tās dalībvalstīm", piektdien sociālajā tīklā "Facebook" skaidroja premjers.

"Polija konsekventi ieņem nostāju, ka ES regulām ir jāatbilst ES līgumiem un Eiropadomes lēmumiem," norādīja Moraveckis.

Polija uzskata, ka ir nepieciešams tālāks darbs, lai rastu risinājumu, cik vien ātri iespējams, Merkelei sacīja Polijas premjers.

Polijas un Ungārijas premjerministri ceturtdien parakstīja kopīgu deklarāciju, apņemoties atbalstīt vienam otru un bloķēt ES tēriņu plānu, ja bloks turpinās saistīt ES finansējumu ar tā dēvēto likuma varu.

Ierosinātajā mehānismā par ES finansējuma un tā dēvētās likuma varas sasaisti ir "izplūdušas definīcijas un neskaidri jēdzieni bez skaidriem kritērijiem, kuros sankcijas būtu balstītas", teikts deklarācijā.

Kā ziņots, Ungārija un Polija pagājušajā nedēļā uzlika veto ES ilgtermiņa budžetam un bloka tautsaimniecības atveseļošanas paketei pēc Covid-19 izraisītās krīzes.

Abas valstis iebilst pret tā dēvētās likuma varas sasaistīšanu ar ES finansējuma saņemšanu. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns šo nosacījumu ir nodēvējis par politiski motivētu ieroci un saskata tajā šantāžu, kas vērsta pret valstīm, kuras noskaņotas pret imigrāciju.

Moraveckis pēc veto uzlikšanas paziņoja, ka "Eiropas oligarhija" mēģina iebiedēt vājākās ES valstis.

ES līderi mēģina pārliecināt Moravecki un Orbānu atcelt veto, kas novedis bloku jaunā krīzē, apdraudot kopīgos centienus cīnīties ar koronavīrusa pandēmiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits