Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Merkele un Sarkozī aicina veicināt eirozonas krīzes pārvarēšanas centienus

Francijas un Vācijas līderi pirmdien aicināja aktīvāk īstenot dažādus pasākumus, lai novērstu eirozonas parādsaistību krīzi.

Pēc Berlīnē notikušajām pārrunām Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņoja, ka jauno Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, par kuru vienojušās visas dalībvalstis, izņemot Lielbritāniju, vajadzētu parakstīt līdz 1.martam.

Merkele atklāja, ka sarunas par plānotā līguma tekstu šobrīd risinoties raiti. Tāpat viņa norādīja, ka Vācija un Francija ir gatavas paātrināt iemaksu veikšanu pastāvīgajā eirozonas glābšanas fondā, kurš savu darbību sāks šogad. "Vācija un Francijas ir gatavas pārskatīt, cik lielā mērā mūsu maksājumus iespējams paātrināt, tādējādi kārtējo reizi padarot mūsu uzticību un atbalstu eirozonai skaidri saredzamu," paziņoja Vācijas kanclere.

ES līderi izskata iespējas, kā nodrošināt Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM), kurš šogad aizstās Eiropas Finanšu stabilitātes fondu (EFSF) ar līdzekļiem vienā piegājienā, tā vietā, lai iemaksas veiktu vairāku gadu garumā, kā paredz pašreizējais plāns.

Sarkozī un Merkeles kārtējā tikšanās notiek laikā, kad eiro vērtība attiecībā pret dolāru sasniegusi 16 mēnešos zemāko līmeni, pieaugot bažām par eirozonas nākotni. "Situācija ir saspringta, ļoti saspringta," atzina Sarkozī.

Kā vēstīts, pirms janvāra beigās gaidāmā ES samita papildu spiedienu radījuši nepārliecinoši eirozonas ekonomiskie dati, tostarp augstais bezdarba līmenis, kā arī patērētāju un biznesa pārliecības kritums.

Pēc sarunām ar Francijas prezidentu Merkele arī norādīja, ka viņa atbalsta finanšu transakciju nodokļa ieviešanu vienīgi ES vai eirozonas mērogā. Sarkozī gan iepriekš bija izteicies, ka Francija pretrunīgi vērtēto nodokli nepieciešamības gadījumā varētu ieviest vienpusēji.

Tikmēr analītiķi 2012.gada pirmo Merkeles un Sarkozī jeb tā dēvētā "Merkozī" tikšanos novērtējuši bez pārmērīga optimisma, uzsverot, ka tikšanās nav devusi taustāmus rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits