Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mediji: Lielbritānija apsver iespējas notiesātos soda izciešanai nosūtīt uz Igaunijas un citu ES valstu cietumiem

Lielbritānijas valdība pārpildīto cietumu problēmu vēlas risināt, nosūtot notiesātos sodu izciest Eiropas Savienības (ES) valstu cietumos, vēsta avīze The Times, īpaši izceļot Igauniju.

Kā ziņo Igaunijas laikraksts "Postimees", atsaucoties uz "The Times" publikāciju, Lielbritānijas valdība ar citām Eiropas valstīm apsver iespējas iznomāt cietuma kameras. Par to valdošās Konservatīvās partijas konferencē runāja Lielbritānijas tieslietu ministrs Alekss Čoks. Viņš sacīja, ka būtu nepieciešami likuma grozījumi, lai Anglijā un Velsā notiesātie piespriesto cietumsodu izciestu ārvalstīs.

Lielbritānijas tieslietu ministrs minēja, ka, piemēram, Norvēģija un Beļģija savulaik ir iznomājušas cietuma kameras. Norvēģija 2015.-2018.gadā cietuma kameras nomāja no Nīderlandes, kur sodu izcieta 650 norvēģu cietumnieku. Apmēram tikpat cietumnieku no Beļģijas arī izcieta sodu Nīderlandē pagājušās desmitgades pirmajā pusē.

Čoks Igauniju apmeklēja šovasar, un abu valstu starpā notiekot sarunas par cietumu iznomāšanu, lai tajos izvietotu britu notiesātos, ziņo "The Times".

Britu konservatīvie pirms 2019.gada parlamenta vēlēšanām solīja izveidot jaunus cietumus vairāk nekā 20 000 cietumnieku sodu izciešanai, tomēr jaunu cietumu būvniecība kavējas, piemēram, teritoriālo plānojumu problēmu dēļ. Vasarā Lielbritānijas Tieslietu ministrijai 400 cietumniekus vajadzēja izvietot policijas izolatoros. Atšķirības cietumu noslodzē vērojamas dažādos Lielbritānijas reģionos.

Igaunijas Tieslietu ministrijas vicekanclers Raits Kūze sacīja, ka notikušās konsultācijas nevar uzskatīt par sarunām. Lielbritānijas puse ir tikai interesējusies, vai Igaunija apsvērtu iespēju uzņemt cietumsoda izciešanai Lielbritānijā notiesātās personas.

Viņš paskaidroja, ka pašlaik spēkā esošie likumi tādu sadarbību neatbalsta. Gala lēmumu var pieņemt parlaments, ja jautājums par britu cietumnieku uzņemšanu vispār nonāks tā darba kārtībā, uzsvēra Igaunijas Tieslietu ministrijas amatpersona.

Desmit gadu laikā Igaunijas cietumos ieslodzīto skaits sarucis par gandrīz 1300 un pašlaik Igaunijā ir gandrīz 2000 cietumnieku, bet cietumos ir vieta 3000 ieslodzītajiem, tādēļ izskanējuši aicinājumi slēgt vienu no trim Igaunijas cietumiem, lai samazinātu izmaksas.

Tallinas cietumā ir 1190 ieslodzīto vietas, Viru cietumā var izmitināt 974 ieslodzītos un Tartu cietumā - 933 cietumniekus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits