Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Lietuvas dārzeņu un gaļas nozares uzņēmēji lūdz samazināt PVN

Lai mīkstinātu Krievijas noteiktā importa aizlieguma sekas, Lietuvas dārzeņu un gaļas nozares uzņēmēji lūguši noteikt viņu produkcijai pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atvieglojumus, bet valdības pārstāvji pagaidām nezina, vai tiks pieņemts politisks lēmums šajā jautājumā.

Lietuvas zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene pirmdien tikās ar gaļas un piena ražotāju un pārstrādātāju un augļu un dārzeņu audzētāju pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju un iespējamos risinājumus. Sarunā tika spriests gan par subsīdijām pārtikas ražotājiem, gan PVN likmes samazināšanu, kas ļautu viņiem konkurēt ar citu valstu kolēģiem. PVN atvieglojumus, kas veicinātu iekšējo patēriņu, vēlētos arī piena pārstrādātāji.

Jautāta, kāds varētu būt PVN samazinājums, ministre norādīja, ka tas vēl jārēķina, bet ražotāji aicinājuši noteikt šim nodoklim 5% likmi.

"Taču tāds lēmums būtu jāpieņem politiskajā līmenī. Nezinu, vai tas tiks izdarīts, bet mēs nodosim mūsu pārstrādātāju un ražotāju lūgumu," sacījusi ministre. Ministrija gaidīs no nozares uzņēmējiem konkrētus rakstveida ieteikumus, ko nodos gan valdībai, gan Eiropas Komisijai.

Lietuvas gaļas pārstrādes uzņēmumu grupas Biovela Group vadītājs Virgīnijs Katausks uzskata, ka valstij būtu jāņem vērā situācija un jāatbalsta tirgus, lai nepieļautu cenu krišanos. Viena iespēja, viņaprāt, būtu PVN atvieglojumi, otra - Eiropas subsīdijas.

Lietuvas dārzeņu audzētāju asociācijas vadītāja Zofija Cironkiene brīdinājusi, ka bez valsts atbalsta daļai saimniecību var draudēt bankrots. Pēc viņas teiktā, lai gan Lietuvā nav daudz saimniecību, kas savus dārzeņus eksportētu uz Krieviju, cietīs ne tikai šīs saimniecības, bet arī pārējās, jo uz kaimiņvalsti vesta konkurētspējīgākā produkcija, kas tagad paliks Lietuvā.

Uz Krieviju lietuvieši visvairāk eksportējuši burkānus un kartupeļus. Pēdējos šogad jau tika aizliegts eksportēt, tādēļ daļa audzētāju jau pielāgojušies šīm pārmaiņām. "Dārzeņi bojājas visātrāk, un vienai daļai automašīnu, kas bija ceļā uz Krieviju, - es domāju Spānijas, Nīderlandes un Beļģijas autopārvadātājus - tiešām neatmaksājas braukt atpakaļ ar visiem salātiem. Tātad daļa šīs produkcijas paliks Baltijas valstīs, un audzētāji novērojuši, ka cenas sākušas strauji kristies jau pirms nedēļas, kad aizliegums ievest dārzeņus tika noteikts Polijai," sacījusi Cironkiene.

Pēc viņas aplēsēm, Lietuvas burkānu audzētāju zaudējumi vien varētu sasniegt līdz pat 15 miljoniem litu (4,3 miljoniem eiro) un visā nozarē jārēķinās ar cenu krišanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits