Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lietuvā no jūlija paaugstinās ārstu un medmāsu algas

Lietuvā no jūlija tiks paaugstinātas ārstu un medmāsu algas, ceturtdien paziņojis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Ārstiem algas pieaugs vidēji par 100 eiro, medmāsām - par 50 eiro. Kā liecina valdības dati, 2015.gada decembrī ārsta vidējā alga Lietuvā bija 1061 eiro mēnesī, bet medicīnas māsas - 735 eiro mēnesī.

Līdzekļus - aptuveni 30 miljonus eiro - algu paaugstināšanai paredzēts atvēlēt no Obligātās veselības apdrošināšanas fonda rezervēm.

"Ceru, ka algu paaugstināšana ne tikai uzlabos mediķu finansiālo stāvokli, bet arī samazinās korupcijas līmeni medicīnas sistēmā," sacījis premjers.

"Redzam, ka šogad Obligātās veselības apdrošināšanas fondam ir virsplāna līdzekļi, kas katru mēnesi pieaug. Tas liecina, ka nekāds finansiālais risks, runājot par fiskālās disciplīnas ievērošanu, mums nedraudēs," viņš piebildis.

Veselības ministrs Jurs Požela skaidrojis, ka algas tiks celtas, paaugstinot tarifus ārstniecības iestāžu pakalpojumiem, kas tiek apmaksāti no Obligātās veselības apdrošināšanas fonda, bet Valsts slimokasēm būs jāraugās, lai minētie līdzekļi tiek izmantoti vienīgi šim mērķim, nevis medicīnas iestāžu remontam vai citām vajadzībām.

Viņš uzsvēris, ka pacientiem pakalpojumu tarifi nepieaugs.

Ministrs atzinis, ka algu paaugstinājums ir simbolisks. "Taču mēs esam ilgi pildījuši mājas darbus, lai tas nebūtu tikai vienreizējs lēmums - tas būs spēkā ne tikai šogad, mēs esam gādājuši, lai tas būtu spēkā arī nākamgad," viņš paziņojis, bet nav atklājis, kā to nolemts panākt.

Gan premjers, gan ministrs atzinuši, ka ārstu un medmāsu algas faktiski nav paaugstinātas kopš 2008.gada un krīzes laikā pat sarukušas, lai gan veselības aprūpes iestādes daļai mediķu algas cēlušas no savām iekšējām rezervēm.

Kā izteicies Butkevičs, līdz šim algas nav paaugstinātas tādēļ, ka Obligātās veselības apdrošināšanas fondam nav bijis virsplāna ieņēmumu. Tiesa gan, pakalpojumu apmaksa ārstniecības iestādēm palielināta arī agrāk, taču daļa no tām līdzekļus izmantojušas citiem mērķiem - dažādu parādu nomaksai vai remontiem. Turpmāk esot iecerētas drošības sviras, kas to novērstu.

Premjera preses sekretāre Evelīna Butkute-Lazdauskiene ziņu aģentūrai BNS noliegusi, ka lēmums jau no jūlija palielināt ārstu un medmāsu algas varētu būt saistīts ar oktobrī gaidāmajām Seima vēlēšanām.

"Šobrīd jau redzam, ka gūti papildu ieņēmumi, ka rezerves fondā naudas netrūkst - varam arī paaugstināt. Agrāk tas nebija iespējams," viņa skaidrojusi.

Lietuvas veselības aprūpes speciālistu organizācijas viceprezidente Aiste Raulušaitiene pastāstījusi, ka šobrīd reģionos medmāsas saņem tikai minimālo algu un pelna pat mazāk nekā cilvēki bez izglītības.

Viņa atzinīgi izteikusies par to, ka valdība beidzot "sadzirdējusi medmāsu palīgā saucienus", bet vienlaikus izteikusi cerību, ka šī politiķu uzmanība nav saistīta vienīgi ar drīzajām vēlēšanām un ka algas tiks celtas pastāvīgi.

Arī Lietuvas ārstu savienības prezidents Ļutaurs Labanausks norādījis, ka mediķi "ir pateicīgi par šo pirmo soli", bet turpmāk tiks diskutēts par algu paaugstināšanas programmu vairākiem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits