Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lielbritānijas valdība lūdz regulatoru izvērtēt AstraZeneca Covid-19 vakcīnu

Lielbritānijas valdība piektdien paziņoja, ka ir lūgusi neatkarīgo medikamentu regulatoru izvērtēt farmācijas kompānijas AstraZeneca un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādāto Covid-19 vakcīnu tās oficiālās apstiprināšanas procesa ietvaros.

Triju Covid-19 vakcīnu izstrādātāji - AstraZeneca un Oksfordas Universitāte, Pfizer un BioNTech, un Moderna - pašlaik mēģina panākt apstiprinājumu savām vakcīnām, lai tās varētu sākt lietot jau decembrī.

AstraZeneca ir pabeigusi vakcīnas klīnisko izmēģinājumu 3.fāzi, kas ir pēdējā stadija pirms apstiprināšanas.

Saskaņā ar Lielbritānijas noteikumiem, valdībai jālūdz apstiprinājums arī neatkarīgajai Medikamentu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūrai (MHRA).

"Mēs esam oficiāli lūguši regulatoru izvērtēt Oksfordas/AstraZeneca vakcīnu, lai saprastu datus un noteiktu, vai tie atbilst stingriem drošuma standartiem," sacīja veselības ministrs Mets Henkoks.

Lielbritānija ir sev nodrošinājusi piekļuvi 100 miljoniem šīs vakcīnas dozu. Veselības ministrija paredz, ka līdz gada beigām būs gatavi četri miljoni šo dozu, bet līdz 2021.gada marta beigām - 40 miljoni.

AstraZeneca ceturtdien paziņoja, ka ir vajadzīgi tālāki pētījumi, bet šīs papildu pārbaudes neietekmēs apstiprināšanas procesu.

AstraZeneca un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātā Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi vidēji 70,4% efektīva. 90% efektivitāte sasniegta, ievadot pusi devas un vismaz mēnesi vēlāk veselu devu.

ASV zinātnieki norādījuši, ka augstākā efektivitāte tika sasniegta, veicot testus cilvēkiem vecumā līdz 55 gadiem, un tas konstatēts nejauši klīnisko izmēģinājumu laikā.

"Tagad, kad mēs esam nonākuši pie labākas efektivitātes, mums tā jāapstiprina, tāpēc mums vajadzīgs veikt papildu pētījumu," ziņu aģentūrai Bloomberg pavēstīja AstraZeneca vadītājs Paskāls Soriots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits