Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kremļa propagandas mašīna uzbrūk Vācijai

Kremlis izmanto paša kontrolēto propagandas kanālu izplatīto nepārbaudīto informāciju, ka imigranti Berlīnē it kā esot nolaupījuši un izvarojuši krievu izcelsmes pusaudzi, - lai izdarītu diplomātisku spiedienu uz Vāciju, kur mīt plaša krievu diaspora. Liela daļa Vācijas krievu skatās tikai Krievijas televīzijas kanālus, tāpēc Kremlis var mēģināt viņus noskaņot pret mītnes zemes valdību, kā jau to ir darījis citviet, piemēram, Baltijas valstīs.

Krievijā populārākās televīzijas - Pirmais kanāls - valstī galvenajā ziņu raidījumā Vremja 16. janvārī tika apgalvots, ka esot pierādījumi par gadījumiem, kad Vācijā imigranti izvarojuši nepilngadīgos.

Sekoja reportāža no Berlīnes par to, ka 11. janvārī 13 gadu veca meitene, vārdā Ļiza, no krievu imigrantu ģimenes pa ceļam uz skolu tikusi nolaupīta un aizvesta uz kādu dzīvokli, kur esot piekauta un vairākkārt izvarota.

Sižetā kāda sieviete, kura identificēta kā cietušās tante, apgalvoja, ka meiteni nolaupījis ārzemnieks, kurš izskatījies pēc Tuvajos Austrumos dzimuša cilvēka un knapi runājis vāciski. Viņš meiteni izvarojis kopā ar vēl diviem vīriešiem, kuri arī esot bijuši iebraucēji. Sieviete stāstījusi, ka nolaupītāji Ļizu atbrīvojuši pēc 30 stundām.

Reportāžas veidotāji apmeklēja Berlīnē dzīvojošo krievu "tautas savākšanos" pie dzelzceļa stacijas, kurā it kā tikusi nolaupīta meitene. Kāds vīrietis, kurš esot Ļizas tēvocis, apgalvoja, ka policija piesedzot uzbrucējus un piespiedusi meiteni atzīties, ka viņa pati esot pavedinājusi vīriešus.

Cits Kremļa kontrolētais telekanāls NTV nāca klajā ar apgalvojumiem, ka Vācijā un Zviedrijā iedzīvotājus regulāri izvaro bēgļi, bet varasiestādes un policija to slēpj un nesāk kriminālizmeklēšanu.

Berlīnes policija noraida Krievijas mediju izplatīto versiju par to, kas notika ar pusaudzi, un apgalvojumus, ka iespējamais noziegums ticis slēpts. Likumsargi nenoliedz, ka meitene patiešām bija pazudusi, bet nekas neliecinot par viņas nolaupīšanu vai izvarošanu.

Berlīnes prokuratūras pārstāvis Martins Šteltners pirmdien vietējai radiostacijai RBB sacīja, ka esot pazīmes par seksuālu kontaktu ar abpusēju piekrišanu. Viņš nekomentēja, vai vīriešiem izvirzīs apsūdzības par seksu ar nepilngadīgo, kas Vācijā ir nelikumīgi.

Pagājušajā sestdienā Berlīnē pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles biroja protestēja aptuveni 700 vietējo krievu, kuri pieprasīja, lai viņu bērni tiktu pasargāti no "migrantu vardarbības", un apsūdzēja varasiestādes centienos noklusēt noziegumus, ko pastrādā patvēruma meklētāji. Mītiņa organizēšanā palīdzējusi galēji labējā Vācijas Nacionāldemokrātiskā partija un pretislāma kustības PEGIDA vietējais atzars.

Mediju eksperts Pīters Pomerancevs, kurš pēta Kremļa propagandu, uzskata, ka Krievijas televīzija stāstu par Berlīnē izvaroto meiteni radījusi, lai krievu auditorijai parādītu Eiropu kā nepievilcīgu vietu.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 28.janvāra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits