Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Jaunievēlētajam Francijas prezidentam nav laika līksmot

Francijas nākamajam vadītājam Emanuelam Makronam, kurš oficiāli amatā stāsies 14. maijā, nav laika svinībām, jo pēc pārliecinošās uzvaras svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā viņam nopietni jāgatavojas nākamajai cīņai – jūnijā notiekošajām likumdevēja vēlēšanām. To iznākumam būs liela nozīme, lai Makrona valdība iegūtu parlamenta vairākuma atbalstu un viņš prezidentūras piecos gados varētu īstenot savu ambiciozo politisko programmu, kas jau ir izpelnījusies spēcīgu pretestību.

39 gadus vecais centrists Makrons kļūs par Francijas jaunāko līderi kopš Napoleona Bonaparta, kurš gan nebija demokrātiski ievēlēts valsts vadītājs. Šī bija viņa pirmā vēlēšanu kampaņa, kuras laikā līdz tam daudziem frančiem nezināmais Makrons spēja apsteigt par sevi daudz pieredzējušākus politiķus no labējām un kreisajām partijām. Viņš tikai pirms gada nodibināja kustību En Marche! (Uz priekšu!), no kuras jaunievēlētais prezidents pirmdien izstājās.

Pēc stāšanās amatā Makronu sagaida spraigs darba grafiks. Francijas mediji prognozē, ka jau 15. maijā jaunais prezidents nosauks nākamo premjerministru. Pagaidām nav zināms, kurš tas būs, bet kādā nesenā intervijā Makrons sacīja, ka viņam padomā esot "kāds ar pieredzi politikā un prasmēm, lai vadītu parlamentāro vairākumu", tomēr konkrētu cilvēku neatklāja.

Parādījušās spekulācijas, ka par premjeri varētu kļūt Starptautiskā Valūtas fonda prezidente Kristīne Lagarda, kura ir ieņēmusi Francijas ekonomikas ministra posteni. Kā vēl viens potenciālais premjera amata kandidāts izskanējis arī centrists Fransuā Beirū, kurš savulaik trīsreiz ir kandidējis prezidenta vēlēšanās. 

Pēc konsultēšanās ar premjeru Makrons nosaukšot valdības ministru vārdus. Nākamā ministru kabineta sastāvā strādāšot 15 cilvēku, no kuriem puse būšot sievietes. Sagaidāms, ka viņu vidū būs gan politiskie jaunpienācēji, gan jau pieredzējuši politiķi. 

Pēc dažām nedēļām jaunais Francijas prezidents debitēs uz starptautiskās politikas skatuves. 25. maijā viņš piedalīsies NATO samitā Briselē, bet no 26. līdz 28. maijam apmeklēs G7 valstu galotņu tikšanos Itālijā.  

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
Nav laika līksmot, jo jāved Franciju vēl dziļākos parādos! Kā jau īstenā baņķieru manierē!
sēlis
s
Nu dabīgi, ka nav laika, jāmetas atstrādāt no Rotšildiem saņemtie Jūdas graši, bet pasaules izlaupītāju laiks nenovēršami tuvojas savām beigām! Pasaule mainās un tādi makroni drīz tiks izmesti atkritumos!
Pārjūras Veinberga Sandra raksta
P
Pārjūras Veinberga Sandra raksta un raksta. Raksta par Francijas jauno prezidentu. Rakstīja pirms Stokholmas terorakta un rakstīja uzreiz pēc tā. Vai raksīšanai bija kāda jēga un spēja ko mainīt, ietekmēt, novērst, pasargāt? Vien spoguļot notiekošo, malā stāvot. Vai kas taustāms ir radīts, panākts? Vai tomēr kā tajā sakāmvārdā: Ar vārdiem ..., ar darbiem aizkrāsnē? Cita lieta - mācīt studentus - tas labi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits