Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izšķirošās vēlēšanas Francijā

Francijā svētdien notiks prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kurā noskaidros divus pretendentus izšķirošajai cīņai par Elizejas pils atslēgām. Balsojumā piedalīsies 11 kandidātu, bet pēdējās aptaujas apliecina, ka reālas izredzes ieņemt kādu no divām vietām vēlēšanu otrajā kārtā ir četriem – galēji labējai Marinai Lepenai, konservatīvajam ekspremjeram Fransuā Fijonam, liberālajam Emanuēlam Makronam un kreisajam radikālim Žanam Likam Melanšonam, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Priekšvēlēšanu kampaņā dominējošie temati bija Francijas stagnējošā ekonomika, imigrācija, drošība, cīņa pret terorismu un valsts turpmākās attiecības ar Eiropas Savienību (ES). Katrs no vadošajiem kandidātiem piedāvā pilnīgi atšķirīgu vīziju par valsti un tās vietu arvien neprognozējamākajā pasaulē, tāpēc daudzi analītiķi šīs prezidenta vēlēšanas ir nodēvējuši par izšķirošām ne tikai Francijai, bet arī ES. 

Marta sākumā šķita, ka vēlēšanu pirmās kārtas liktenis ir izšķirts. Vēlētāju aptaujas vēstīja, ka Lepena un Makrons katrs saņems aptuveni 25% balsu un neviens viņu pozīcijas neapdraudēs. Tomēr pēdējās nedēļās atbalsts abiem favorītiem ir samazinājies. 

Trešdien publicētajā aptaujā, ko veicis prestižā Parīzes Politisko pētījumu institūta Socioloģijas departaments, Makronu atbalstīja 23% vēlētāju, viņam cieši sekoja Lepena, par kuru gatavojas balsot 22,5%. Fijons, neraugoties uz vairākiem finanšu skandāliem, var rēķināties aptuveni ar 19,5% vēlētāju balsu. Tikai nedaudz mazāk – 19% – aptaujāto gatavojas balsot par Melanšonu, kurš pārliecinoši uzstājās pagājušajā mēnesī notikušajās prezidenta amata kandidātu debatēs televīzijā. 

Svētdienas balsojumu vēl neparedzamāku padara fakts, ka aptuveni trešdaļa balsstiesīgo Francijas pilsoņu joprojām nav izšķīrušies, par kuru kandidātu vēlēs. Viņu potenciālo izvēli neatvieglo arī vadošo pretendentu atšķirīgās personības un politiskā programma. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 21.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Ļī Peņai izredzes ir ļoti vājas.
Ļ
Lai gan viņa ir Francijas geju madona un sardze, tas daudziem var nepatikt, lai Ļī Peņa gūtu balsu vairākumu, un netiktu miskastē izmesta. Homoseksuālu cilvēku parasti ir ap 10% no kopējā cilvēces apjoma, bet ne krievu, ne latviešu geji franču Trojas zirdzeni nepaglābs.
Voir les réactions :
V
https://fr.news.yahoo.com/macron-augmente-son-avance-hamon-au-plus-bas-161057144.html Rakstiņa autoram un ruslandes troļļiem pirmdien būs smagas paģiras, jo Francija gatavojas Olanda mikrobu nogādāt vēstures izgāztuvē.
Ezis
E
Globalisti bīda Makaronu. Makarons = Francijas Klintone.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits