Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izraēlā notiek parlamenta vēlēšanas

Izraēlā otrdien notiek jau ceturtās parlamenta vēlēšanas pēdējo divu gadu laikā, un aptaujas liecina, ka vadībā ir premjerministra Benjamina Netanjahu vadītā labējā partija Likud, lai gan tas, ka tā spēs nodrošināt valdības izveidošanai nepieciešamo vairākumu, nebūt nav garantēts.

Netanjahu cer, ka vēlētāji viņu atalgos par veiksmīgo vakcinācijas kampaņu un par diplomātiskajiem panākumiem, normalizējot attiecības ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem un vēl trim citām arābu valstīm.

Lai gan premjera vadītā Likud aptaujās ir vadībā, valdības veidošanai tai vajadzēs koalīcijas partnerus, lai nodrošinātu vismaz 61 no 120 deputātu vietām Knesetā.

Tādējādi ir iespējami trīs nākotnes scenāriji - vēl viena Netanjahu vadīta koalīcija, ideoloģiski sašķelta koalīcija, kuras locekļus apvieno vienīgi naids pret Netanjahu, vai arī vēl vienas pirmstermiņa vēlēšanas.

Netanjahu, kas jau uzstādījis ilguma rekordu Izraēlas premjers krēslā, jau ilgstoši atrodas politiskā strupceļā, atkārtoti ciešot neveiksmes stabilas koalīcijas izveidē.

Arī otrdienas vēlēšanas var nenest tūlītēju situācijas risinājumu, atzīst politikas eksperte un socioloģe Dālija Šeindlina.

"Jautājums ir, vai iespējami kāda veida izšķirīgi rezultāti, kas jebkurai no pusēm sniedz (..) pietiekami nepārprotamu pārsvaru," norāda Šeindlina. "Šobrīd neizskatās, ka jebkurai no pusēm būtu pietiekami balsu, lai iegūtu izšķirošu atbildi."

Viņa norāda uz pavērsienu Izraēlas politikā, kas vērojams kopš gadsimtu mijas, vēlētājiem nosliecoties pa labi, īpaši jautājumā par konfliktu ar palestīniešiem.

"Lai kurš kļūtu par premjerministru, valsts, domājams, ieturēs labēju kursu" atzīst eksperte.

Pamatojoties uz aptaujām, tiek prognozēts, ka labējās partijas iegūs gandrīz 80 deputātu vietas, un tādējādi Netanjahu būs daudz ideoloģisko līdzinieku koalīcijas veidošanai.

Tomēr Netanjahu, pret kuru uzsākta tiesas prāva korupcijas lietā, ir pretrunīgi vērtēta figūra, kas atstūmusi daudzus sabiedrotos.

Bijušā Likud biedra Gideona Sāra izveidotā Jaunās cerības partija, kura varētu iegūt līdz pat desmit mandātiem, jau noraidījusi jebkādas iespējas pievienoties Netanjahu vadītai koalīcijai.

Arī bijušais aizsardzības ministrs un reliģiskais nacionālists Naftali Benets kampaņas laikā vērsies pret Netanjahu un pieļāvis iespēju pievienoties koalīcijai, kas gatava viņu gāzt.

Tādējādi Beneta vadītā partija Yamina tiek uzskatīta par iespējamo galveno faktoru, kas noteikts nākamās koalīcijas veidolu.

Tāpēc Netanjahu, kas pasniedz sevi kā vienīgo līderi, kurš var garantēt Izraēlai drošību, var nākties ielaisties sarunās ar labējiem ekstrēmistiem.

Starp tiem ir jaunizveidotā Reliģisko cionistu alianse, kurā iekļāvies arī Itmars Bengvirs, kurš paudis atzinību Baruham Goldšteinam, kas 1994.gadā Hebronā noslepkavoja 29 palestīniešus.

Taču pat līdzšinējais enerģētikas ministrs Juvals Šteinics, kas bauda lielu ietekmi Likud rindās, izteicies, ka sadarbība ar Bengviru būtu nepiedienīga.

Taču gadījumā, ja Reliģisko cionistu alianse pārsniegs iekļūšanai parlamentā noteikto 3,25% robežu, Netanjahu jebkurā variantā nāksies sadarboties ar ekstrēmistiem, kas iestājas pret palestīniešu valsts izveidošanu.

Tajā pašā laikā valdība, kurā līdz ar Likud un tās sabiedrotajiem no galēji ortodoksālajām aprindām būtu pārstāvēta partija Yamina un reliģiskie cionisti, pat tādu "vanagu" pārstāvi kā Netanjahu var nostādīt neveiklā situācijā.

Šādu valdību ikviens no šaurās koalīcijas partneriem varēs šantažēt, laikrakstā Yediot Aharonot norādījis politiskais komentētājs Juvals Karni.

Turklāt Netanjahu ir zaudējis savu tuvo sabiedroto Donaldu Trampu, kuru Baltajā namā nomainījis Džo Baidens.

Kamēr Tramps klusēja, Izraēlai paplašinot ebreju apmetnes okupētajā Rietumkrastā, jaunā Baidena administrācija jau ļāvusi noprast, ka grasās atkāpties no viņa priekšteča ieņemtajām pozīcijām, norāda Šeindlina, piebilstot, ka jebkuram, kurš kļūs par premjerministru, nāksies meklēt atbildi uz Vašingtonas kursa izmaiņām.

Galvenais Netanjahu sāncensis ir centriski noskaņotais bijušais televīzijas raidījumu vadītājs Jairs Lapids, taču viņa izredzes ir mazas, ņemot vērā pret Netanjahu noskaņotās nometnes sašķeltību.

Lapids jau paziņojis, ka neuzstās uz premjera amatu, ja tas var palīdzēt gāzt līdzšinējo premjeru.

Lai gan aptaujas Lapida vadītajai partijai Yesh Atid sola otro vietu aiz Likud, viņam, ņemot vērā nožēlojamo stāvokli, kādā atrodas kreisie, nav izredžu ieņemt valdības vadītāja krēslu bez labējo līderu Beneta un Sāra atbalsta.

Taču Benets svētdien televīzijas kanālā Channel 20 demonstratīvi parakstīja apņemšanos nepieļaut Lapida nonākšanu premjera amatā.

Ja Netanjahu neizdosies nodrošinās koalīciju, kuru Knesetā atbalstītu vismaz 61 deputāts, un ja viņa pretinieki nespēs vienoties, tad nāksies rīkot jau piektās vēlēšanas trīs gadu laikā.

Tādā gadījumā Netanjahu līdz turpmākajam turpinās pildīt valdības vadītāja pienākumus, un tas varētu viņu apmierināt, atzīst politikas analītiķis Gideons Rahats.

Netanjahu var mierīgi izšķirties "par piektajām, sestajām un septītajām vēlēšanām", uzskata Rahats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits