Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Balsu skaitīšana Nīderlandē

INFOGRAFIKA: Vēlētāju aktivitāte Eiropā; Nīderlandes rezultāts nav pārsteigums

Trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās Nīderlandē, pēc šobrīd publicētās informācijas, pie vēlēšanu urnām devās 82% balstiesīgo iedzīvotāju, lai izlemtu savas valsts nākotni, un, iespējams, atstātu arī būtisku iespaidu uz visu Eiropas Savienību (ES). Tomēr, lai gan pēdējos gados ES līmenī tiek runāts par zemo vēlētāju aktivitāti un Nīderlandes rezultāts šķiet pārsteidzošs, kopējie dati nebūt neliecina par izteiktu vēlētāju vienaldzību. Portāls Diena.lv piedāvā ielūkoties datos par vēlētāju aktivitāti nacionālo parlamentu vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka Nīderlandes vēlēšanās uzvarēja līdzšinējā premjera Marka Rites partija, tādējādi, kā raksta pasaules mediji, sniedzot pozitīvu vēstījumu par bieži piesauktā populisma, runājot par ASV prezidentu Donaldu Trampu un Lielbritānijas lēmumu pamest ES, lejupslīdi.

Pie populistu veiksmēm mēdz vainot vēlētāju zemo aktivitāti, jo, piemēram, 2016.gada ASV vēlēšanās, kurās spēkojās odiozais miljardieris no Republikāņu partijas Tramps ar pieredzējušo politiķi Hilariju Klintoni, savu balsi atdot ieradās tikai 57.9% (no tiem, kuri bija reģistrējušies balsošanai) balstiesīgo, ziņoja The Telegraph. Tas nozīmē, ka gandrīz puse balstiesīgo savu viedokli atteicās paust. Trampa pretinieki bieži minējuši, ka prezidentam nav patiess tautas mandāts, jo par viņu savu balsi atdevusi faktiski tikai viena ceturtā daļa valsts. 

Tiesa gan Brexit gadījumā šis skaitlis bija vērā ņemamāks, jo savu balsi par ES pamešanu vai nepamešanu atdot, pēc BBC datiem, ieradās 72.2% vēlētāju (no tiem, kuri bija reģistrējušies balsojumam).

Kā zemāk redzams infografikās, Šveicē konstanti ir salīdzinoši neliels vēlētāju procents, savukārt Beļģija un Turcija var lepoties ar visai augstiem rezultātiem. Tiesa gan, kā norāda Pew Research Center apkopojumā, šajās valstīs balsošana skaitās obligāts pienākums.  Arī Zviedrijā vēlētāji tradicionāli ir visai aktīvi. 

Tas pats arī sakāms par Nīderlandi, kur, lai gan šī gada 82% ir ievērojams skaitlis, tas nav pārsteigums, jo kopš 1994.gada parlamenta vēlēšanās piedalījušies 70-80% balstiesīgo. 

Latvijā savukārt augstākā vēlētāju aktivitāte bija 1993.gadā, kad tika pārsniegta 90% robeža, tālākajos gados šis skaitlis saruka un 2014.gada vēlēšanās piedalījās mazāk kā 60% vēlētāju. Lietuvā aina ir visai līdzīga, bet, kā liecina dati, igauņi gan ir nedaudz aktīvāki par Baltijas kaimiņiem. 

Zemāk skatāmi dati par vēlētāju aktivitāti Eiropas valstīs dažādos gados. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits