Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Imigrācijas problēmas: Merkele tiksies ar koalīcijas partiju līderiem

Vācijas kanclerei Angelai Merkelei otrdien plānota tikšanās ar koalīcijas partiju līderiem, kuru starpā izcēlušās nopietnas domstarpības par Vācijas imigrācijas un patvēruma piešķiršanas politiku.

Tikšanos, kuras sākums plānots plkst.20.30 (plkst.21.30 pēc Latvijas laika), apmeklēs Kristīgo demokrātu savienības (CDU) un tās Bavārijas partneres Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderi, kā arī sociāldemokrātu (SPD) vadošie politiķi.

Līdzās ar Merkeli un CSU līderi un iekšlietu ministru Horstu Zēhoferu sarunās piedalīsies arī CSU parlamentārās grupas līderis Aleksandrs Dobrinds un SPD līdere Andrea Nālesa.

CDU un CSU vieno gadiem ilga politiskā sadarbība, taču Merkeles domstarpības ar Zēhoferu novedušas tik tālu, ka iekšlietu ministrs izvirzījis kanclerei ultimātu, dodot viņai laiku līdz mēneša beigām, lai atrisinātu migrācijas jautājumu. Pretējā gadījumā Zēhofers brīdinājis, ka viņš slēgs robežu atsevišķām patvēruma meklētāju grupām.

Merkele uzskata, ka vienpusēji lēmumi uz robežas radīs Vācijai problēmas attiecībās ar kaimiņvalstīm un graus ES solidaritāti. Tā vietā kanclere vēlas Eiropas mēroga reformas migrācijas politikā un patvēruma meklētāju sistēmā.

Zēhofers otrdien publicētā intervijā laikrakstā Sueddeutsche Zeitung pauda cerību, ka "Eiropas risinājumu izdosies atrast", taču viņa partijas biedrs, CSU ģenerālsekretārs Markuss Blume laikrakstam Allgemeine Zeitung sacīja, ka bez efektīva Eiropas risinājuma nav citas alternatīvas, kā atraidīt migrantus uz robežas.

Trakums, ka CDU un CSU nonākušas šādā situācijā, komentēja bijušais SPD līderis Zigmārs Gabriels, kurš agrāk ieņēma ārlietu ministra un vicekanclera amatus.

Gabriels, kurš gadiem strādājis kopā ar Merkeli un Zēhoferu, intervijā ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka viņiem abiem ir taisnība.

"Zēhoferam ir taisnība, ka mums nepieciešams atgūt lielāku kontroli pār Vācijas robežām. Un Merkelei ir taisnība, ka tas nevar notikt bez konsultācijām Eiropas līmenī," norādīja Gabriels.

"CSU sauklis ir "Bavārija vispirms". Tas ir ļoti riskanti un CSU neizpelnīsies pateicību par to, ja izjauks valdību un iegrūdīs Vāciju un Eiropu haosā," piebilda Gabriels.

Vācija jau ir sākusi neielaist valstī migrantus, kuriem aizliegts iebraukt Vācijā, pirmdien paziņoja Iekšlietu ministrija. Šādi aizliegumi var tikt piemēroti migrantiem, kuru lūgumi pēc patvēruma iepriekš jau ir noraidīti.

Nākamais Zēhofera mērķis ir migranti, kas jau pieteikušies patvērumam citās valstīs. Ministrs ir draudējis šos imigrantus neielaist Vācijā no 1.jūlija.

Kāds CDU eksperts kā iespējamo risinājumus ierosinājis izveidot 30 kilometru platu buferzonu atsevišķās robežas daļās.

Nelegālie imigranti, kas tiktu pieķerti šajā zonā, būtu pakļauti iespējamajai deportācijai uz valsti, kurā viņi pirmajā reģistrējušies, bet, kamēr tiktu pieņemts lēmums, viņi tiktu izmitināti migrantu aizturēšanas centros.

Top komentāri

solidaritāte ir lamu vārds
s
Nekādas ''solidaritātes'' nav, ir iespītējusies Merkele, kas rauj līdzi krīzē visu Eiropu.
ha-ha-hā
h
Bravo, Malta! Malta ne tikai atsakās uzņemt imigrantu kuģus, bet aizliegusi tiem ienākt Maltā pat tad, kad tie ir tukši. Kuģiem ir nepieciešams papildināt krājumus ar ūdeni un pārtiku, nomainīt apkalpi utt. Agrāk tie izmantoja Itālijas vai Maltas ostas. Tagad viņiem ir aizliegts tur ieiet. Kuģi "non grata".
Austrija
A
Austrijā notiek policijas un armijas mācības uz robežas. Tiek izspēlēta situācija, ka imigrantu pūlis iebrūk Austrijas teritorijā, bet Austrijas policija un armija to atvaira.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits