Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Hesenē un Bavārijā panākumus gūst konservatīvie un galēji labējie populisti

Nedēļas nogalē notikušo vēlēšanu rezultāti divās Vācijas federālajās zemēs rāda, ka izgāzušās valstī valdošās koalīcijas partijas, bet panākumus guvuši konservatīvie un arī galēji labējie populisti, vēsta Deutsche Welle. Vācijas politikas eksperti pauž viedokļus, ka šo vēlēšanu sekas varētu izpausties visā valstī un ka vēlēšanās citās federālajās zemēs varētu būt līdzīgi rezultāti.

Hesenes federālajā zemkonservatīvie kristīgie demokrāti (CDU) ieguva 34,6% balsu. Galēji labējie populisti AfD (Alternatīva Vācijai) ieguva 18,4%, kas ir viņu labākais līdzšinējais rezultāts vēlēšanās kādā no Rietumvācijas federālajām zemēm. Visas trīs Vācijas valdošajā koalīcijā darbojošās partijas parādījušas sliktākus rezultātus nekā iepriekšējās vēlēšanās. Kanclera Olafa Šolca valdītie sociāldemokrāti (SPD) ieguva 15,1% balsu.

Savukārt Bavārijas federālajā zemē vislielākais atbalsts bijis Bavārijas premjerministra Markusa Zēdera vadītajai Kristīgi sociālajai savienībai (CSU), kas ieguva 37% balsu. Labējā partija Brīvie vēlētāji ieguva 15,8%, bet AfD – 14,6%. Par zaļajiem nobalsoja 14,4%, par sociāldemokrātiem – 8,4%. Savukārt liberālā FDP ar 3% nepārvarēja ievēlēšanas barjeru.

Abās federālajās zemēs konservatīvās un labējās populistu partijas vēlēšanu kampaņā lika uzsvaru uz O. Šolca vadītās valdības migrācijas un enerģētikas politikas kritizēšanu. Un, kā raksta BBC, tas atmaksājās.

Nav sagaidāms, ka AfD iekļūs valdībā kādā no abām federālajām zemēm, jo citas partijas jau paziņojušas, ka ar viņiem koalīciju neveidos. Taču AfD popularitāte aug, un pašreizējo aptauju rezultāti ļauj prognozēt, ka šī partija varētu iegūt visvairāk balsu nākamgad paredzētajās vēlēšanās trīs federālajās zemēs Austrumvācijā.

M. Zēders jau paziņojis, ka negatavojas sadarboties ar AfD, ko uzskata par labējo ekstrēmistu partiju. Taču viņš uzsvēris, ka AfD popularitātes pieaugums, ko rāda vēlēšanu rezultāti abās zemēs, liecina par nepieciešamību izdarīt izmaiņas Vācijas federālajā migrācijas politikā, padarot to stingrāku, jo tas uztrauc vēlētājus. Tas ļaušot nozīmīgi mazināt AfD straujo popularitātes pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits