Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES oficiāli sākas kampaņa cilvēku vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu

Eiropas Savienībā (ES) svētdien oficiāli sākusies kampaņa cilvēku vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu. Pirmie vakcīnas saņem veselības aprūpes darbinieki, gados veci cilvēku un vadošie politiķi.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena sestdien paziņoja, ka farmācijas uzņēmumu BioNTech/Pfizer izstrādātā Covid-19 vakcīna ir piegādāta visām 27 ES dalībvalstīm.

Viņa sacīja, ka vakcinācijas programmas uzsākšana ES ir "aizkustinošs vienotības brīdis". Tiesa, vairākās Eiropas valstīs pirmie cilvēki tika vakcinēti jau sestdien, tostarp Vācijā un Ungārijā.

Ungārijā pirmie vakcīnu saņēma slimnīcu darbinieki, bet Vācijā - veco ļaužu nama iemītnieki un darbinieki.

Arī Slovākijā un Lietuvā vakcinācija sākās jau sestdien. Lietuvā sestdien kā pirmā vakcīnu saņēma kāda medmāsa Viļņas Universitātes slimnīcas Santaras klīnikā. Šorīt vakcinācija sākās slimnīcās Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Šauļos un Panevēžā.

ES jaunais koronavīruss ir laupījis dzīvību vairāk nekā 336 000 cilvēku. Vismaz 16 miljoni cilvēku ir inficējušies ar Covid-19, un gandrīz visās ES valstīs ir spēkā stingri ierobežojumi, kuru mērķis ir mazināt vīrusa izplatīšanos.

Katra valsts pati izlemj, kuras iedzīvotāju grupas vakcinēt pirmās.

Spānija un Francija, līdzīgi kā Vācija, paziņojušas, ka pirmos vakcinēs pansionātu iemītniekus un vecus cilvēkus.

Spānijā pirmā vakcīnu saņēma 96 gadus vecā Araseli Rosario Idalgo Sančesa, kura dzīvo Los Olmosas pansionātā Gvadalaharā. Vakcinēšana tika pārraidīta nacionālajā televīzijā.

Vakcinēšanas kampaņu tika izlemts sākt tieši šajā pansionātā, jo tas atrodas netālu no Pfizernoliktavas, kurp tika piegādātas vakcīnas no Beļģijas. Pansionāta iemītnieku un darbinieku vidū neviens Covid-19 gadījums līdz šim nav atklāts.

Arī Dānijā vakcinēšana sākās pansionātos. Pirmā vakcīnu saņēma 79 gadus vecā Leifa Hasselberga, kura dzīvo pansionātā Odensē.

Dānijas premjerministre Mete Fredriksena sacīja, ka šis bijis smagākais gads kopš Otrā pasaules kara un beidzot redzama gaisam tuneļa galā. Fredriksena, kura bija acīmredzami aizkustināta, žurnālistiem norādīja, ka tas ir milzīgs pagrieziena punkts visai pasaulei. Tai pat laikā viņa uzsvēra, ka visiem jāturpina ievērot sociālā distancēšanās.

Arī Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns iepriekš ierakstītā paziņojumā norādīja, ka Covid-19 vakcīnas ir gaisma tumsā, un pavēstīja, ka Zviedrijā pirmie tiks vakcinēti veci cilvēki un cilvēku grupas, kam pastāv augsts risks inficēties, un pansionātu darbinieki un mediķi. Zviedrijā pirmā vakcīnu saņēma 91 gadu vecā pansionāta iemītniece Guna Brita Jūhansone.

Lietuvā un Itālijā pirmie tiek vakcinēti medicīnas darbinieki. Arī Polijā jauno vakcīnu pirmie saņems ārsti, medmāsas un citi cilvēki, kas strādā pirmajās frontes līnijās cīņā ar Covid-19.

Itālijā pirmie tika vakcinēti pieci ārsti un medmāsas Spallancani infekcijas slimību slimnīcā, kur janvārī saslimšana ar Covid-19 tika apstiprināta diviem tūristiem no Uhaņas. Tie bija pirmie apstiprinātie Covid-19 gadījumi Itālijā, kur jaunais koronavīruss laupījis dzīvību jau gandrīz 72 000 cilvēku, kas ir lielākais mirušo skaits Eiropā.

Lai vairotu sabiedrības uzticību vakcīnai, vairākās valstīs starp pirmajiem, kas saņems vakcīnu, būs arī politiķi.

Jau šodien plāno vakcinēties Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova un Bulgārijas veselības ministrs Kostadins Angelovs.

Prāgā jau pašā rīta agrumā vakcīnu saņēma Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.

Babišs iepriekš izteicās, ka vēlas vakcinēties, lai rādītu piemēru saviem tautiešiem un brīdinātu viņus par nepatieso informāciju, kas izplatās internetā par vakcīnu. "Cilvēkiem nav jābaidās," uzsvēra Babišs.

Visiem, kas šodien vakcinējās, pēc trim nedēļām būs jāsaņem otrā vakcīnas deva.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits