Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ES gāzes cenas pieaug par 30%

Pirmdien Krievija paziņoja ka viens no galvenajiem gāzes piegādes cauruļvadiem uz Eiropu tiks slēgts uz nenoteiktu laiku radot jaunas bažas par gāzes trūkumu Eiropas Savienības (ES) valstīs šoziem, vēstī Reuters.

 Šāda lēmuma rezultātā gāzes cena ES valstīs ir pieaugušas par 30%. Pagājušās nedēļas beigās Krievija nākusi klajā ar paziņojumu, ka arī pēc tam, kad Nord Stream  cauruļvada apkope pēc noplūdes ir pabeigta, gāzes plūsma netiks atjaunota pēc trīs nedēļu apkopes pārtraukuma. Līdz ar to, gāzes cena pieaugusi par 272 eiro par megavatstundu (Mwh).

Eiropa ir apsūdzējusi Krieviju par šāntāžu izmantojot gāzes piegādes, tādejādi atriebjoties par Rietumu noteiktajām sankcijām, saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā. Krievijas ieskatā Rietumu uzsāktais “ekonomiskais un sankciju karš” ir būtiski kavējis gāzes cauruļvadu darbību.

Iepriekš Krievija eksportēja aptuveni trešo daļu no gāzes uz Eiropu, darbojoties tikai ar 20% atdevi. Arī caur Ukrainu Krievijas gāzes piegādes ir būtiski samazinātas Eskpertu ieskatā tādā veidā Krievija ir  “iespiedusi ES  stūrī”,  liekot meklēt citas iespējas un alternatīvas, lai uzpildītu gāzes krātuves ziemai.

Vairākas ES dalībvalstis ir iedarbīnājušas ārkārtas plānus, kas palīdzētu energoresursus normēt un palielināt recesijas izredzes. Aurora Energy Research pārstāvis Džeikobs Mandels ziņu aģentūrai Reuters atzina, ka “esošajos apstākļos kļūst arvien sarezģītāk aizstāt gāzes apjomus, kas nenāk no Krievijas”.

Energoresursu izmaksu pieauguma dēļ vairākas ES valstis jau ir izstrādājušas alternatīvas, lai palīdzētu  mājsaimniecībām un ražotājiem samazināt izmaksas, un pārciest ziemu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits