Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EK aicina dalībvalstis uzlabot žurnālistu drošību visā ES

Eiropas Komisija (EK) šodien nākusi klajā ar pirmo ieteikumu par žurnālistu un citu mediju profesionāļu drošības stiprināšanu, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

EK atzīmēja, ka pēdējo gadu laikā žurnālisti ir saskārušies ar arvien lielāku skaitu uzbrukumu, kas pavisam traģiskos gadījumos beigušies ar slepkavību. Covid-19 krīze ir vēl vairāk apgrūtinājusi žurnālistu darbu, jo žurnālistiem, īpaši ārštata darbiniekiem, ir zemāki ienākumi un ierobežota piekļuve notikumu vietām.

Lai šo tendenci mainītu, EK nosaka pasākumus, kas dalībvalstīm jāveic, lai uzlabotu žurnālistu drošību gan bezsaistē, gan tiešsaistē. Cita starpā ieteikumā aicināts izveidot neatkarīgus valstu atbalsta dienestus, arī palīdzības tālruņus, juridiskās konsultācijas, psiholoģisko atbalstu un patversmes žurnālistiem un mediju profesionāļiem, kuri saskaras ar draudiem. Ieteikumā arī aicināts pastiprināt žurnālistu aizsardzību demonstrācijās, vairot drošību tiešsaistē un sniegt īpašu atbalstu sievietēm žurnālistēm.

Ieteikumā ir izklāstīti ieteikumi attiecībā uz protestiem un demonstrācijām, drošību tiešsaistē un iespēju nodrošināšanu digitālajā vidē, kā arī uz situāciju, kādā atrodas žurnālistes un žurnālisti, kuri pieder pie minoritāšu grupām.

EK ar dalībvalstīm un ieinteresētajām personām attiecīgos forumos, jo īpaši Eiropas ziņu mediju forumā, rīkos diskusijas par šā ieteikuma īstenošanu. EK arī novērtēs panākto progresu un gada ziņojumā par tiesiskumu turpinās analizēt žurnālistu drošību visās dalībvalstīs. 18 mēnešus pēc ieteikuma pieņemšanas dalībvalstīm būtu jāziņo EK par pasākumiem, kas veikti tā īstenošanai.

Lai atbalstītu dalībvalstis šā ieteikuma īstenošanā, Eiropas Savienības (ES) finansējums ir atvēlēts ne tikai vairākās programmās un projektos, bet arī tiesnešu, policijas spēku un žurnālistu apmācībai. ES arī līdzfinansē Eiropas ātrās reaģēšanas mehānismu, ko vada Eiropas Preses un mediju brīvības centrs, kas atrodas Leipcigā, Vācijā.

Mehānisms piedāvā atbalstu attiecībā uz juridisko aizsardzību un atzinumiem, kā arī ārkārtas atbalstu, piemēram, ceļa, psiholoģiskā atbalsta un ģimenes izmaksu segšanu, dzīvesvietas piedāvāšanu Vācijā un Itālijā, kā arī apmācības nodrošināšanu un atbalstīšanu visā Eiropā.

Šodien EK arī izsludina jaunu uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus par mediju brīvību un pētniecisko žurnālistiku, kam atvēlēs gandrīz četrus miljonus eiro ES finansējuma. Šī iniciatīva atbalstīs divas atsevišķas darbības: Eiropas mēroga mehānismu reaģēšanai preses un mediju brīvības pārkāpumu gadījumos un ārkārtas atbalsta fondu pētnieciskajiem žurnālistiem un mediju organizācijām ar mērķi panākt plašsaziņas līdzekļu brīvību ES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits