Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eiropas Cilvēktiesību tiesa atbalsta franču aktīvista tiesības apvainot prezidentu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien atzinusi, ka Francija rīkojusies nepareizi, notiesājot aktīvistu par nu jau bijušā prezidenta Nikolā Sarkozī apvainošanu 2008.gadā.

ECT spriedums runā par labu vārda brīvībai, un tam var būt ievērojama nozīme līdzīgos tiesas procesos nākotnē. Tikmēr Francijai ir atšķirīgs viedoklis par to, ko drīkst un ko nedrīkst atļauties sabiedrības loceklis, nonākot aci pret aci ar valsts līderi.

2008.gada augustā kreisi noskaņotais aktīvists Ervē Eons, satiekot Sarkozī, nosauca prezidentu par idiotu un teica, lai viņš labāk pazūd. Apvainojot prezidentu, aktīvists lietoja to pašu frāzi, ar kuru Sarkozī savulaik bija atraidījis kādu sabiedrības locekli, kurš kādā pasākumā Parīzē atteicās paspiest viņam roku.

Tomēr prezidenta apsargi nesaskatīja Eona vārdos slēpto ironiju un lika viņu nopratināt. Vēlāk aktīvists tika notiesāts par valsts galvas apvainošanu, un viņam tika piespriests 30 eiro (20 latu) naudassods.

Pēc nesekmīgā apelācijas procesa Francijā Eons vērsās ECT, kas atzina viņa sodu par nesamērīgu. ECT secināja, ka Francija ir pārkāpusi Eona tiesības uz vārda brīvību, un norādīja, ka šādai rīcībai, visticamāk, bijusi negatīva ietekme uz sabiedrības interesēm svarīgu jautājumu apspriešanu satīriskā gaismā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits