Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Džonsona pēctecis kļūs zināms 5.septembrī

Borisa Džonsona pēctecis Lielbritānijas Konservatīvo partijas līdera un līdz ar to arī premjerministra amatā kļūs zināms 5.septembrī, pirmdienas vakarā paziņoja partija.

Kandidātu oficiālā nominācija notiks otrdien. Lai varētu kandidēt, pretendentam jāsaņem vismaz 20 konservatīvo parlamenta deputātu atbalsts.

Pirmais toriju parlamenta deputātu balsojums notiks trešdien. Lai kvalificētos nākamajam balsojumam, kandidātam jāsaņem ne mazāk kā 30 deputātu atbalsts.

Gaidāms, ka otrais deputātu balsojums notiks ceturtdien, bet turpmākie - nākamnedēļ. 

Deputātu balsojumi turpināsies, līdz būs noskaidroti divi spēcīgākie kandidāti, par kuriem visi partijas biedri varēs balsot pa pastu, izvēloties jauno partijas līderi.

Šī galīgā balsojuma rezultāts tika paziņots 5.septembrī, kad deputāti pēc vasaras brīvdienām atsāks darbu parlamentā.

Jau vēstīts, ka par nodomu kandidāt uz Konservatīvo partijas līdera amatu paziņojuši 11 toriju politiķi.

Par favorīti tiek uzskatīta ārlietu ministre Liza Trasa, taču spēcīgs kandidāts ir arī Riši Sunaks, kura atkāpšanās no finanšu ministra amata izraisīja demisiju vilni valdībā, kas galu galā noveda pie Džonsona paziņojuma par atkāpšanos.

Savu kandidatūru izvirzījis arī bijušais ārlietu ministrs Džeremijs Hants, kurš 2019.gadā partijas līdera vēlēšanās palika otrajā vietā aiz Džonsona.

Sacensībā iesaistījušies arī bijušais veselības ministrs Sadžids Džavids, jaunais finanšu ministrs Nadims Zahavi, tirdzniecības politikas ministre Penija Mordonta un satiksmes ministrs Grants Šapss.

Savas kandidatūras pieteikuši arī parlamenta ārlietu komitejas priekšsēdētājs Toms Tugendhets, Kroņa tieslietu padomniece Sjūela Breivermena, relatīvi mazpazīstamā bijusī līdztiesības ministre Kemi Bedenoka un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāra vietnieks Rehmans Čišti.

Džonsons, kurš premjerministra amatā stājās pirms trim gadiem, 7.jūlijā bija spiests atkāpties vairāku skandālu dēļ, kas cita starpā saistīti ar karantīnas režīma pārkāpumiem Dauningstrītā,  izšķērdīgu savas oficiālās rezidences renovāciju un nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēta kandidāta iecelšanu augstā amatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits