Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Atšķirībā no nākamā Bulgārijas prezidenta nupat ievēlētajam Moldovas prezidentam Dodanam prioritārs ir tikai viens sabiedrotais – Krievija.

Bulgāri un moldāvi iepriecina Putinu

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pagājusī nedēļa bija īpaši veiksmīga. Tās sākumā par ASV prezidentu ievēlēja Kremļa saimniekam simpatizējošo Donaldu Trampu, bet svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās Bulgārijā un Moldovā uzvarēja promaskaviski kandidāti. Par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts Bulgārijas prezidentu kļuvis Rumens Radevs, kurš vēlas Krievijai noteikto sankciju atcelšanu, bet Moldovas iedzīvotāji izvēlējušies Igoru Dodanu, kurš grib mainīt valsts prorietumniecisko kursu un veidot tuvākas attiecības ar Krieviju.

Bijušā Bulgārijas gaisa spēku komandiera Radeva uzvara izraisījusi kārtējo politisko krīzi vienā no ES nabadzīgākajām dalībvalstīm, jo pirmdien par atkāpšanos paziņoja centriski labējais premjerministrs Boiko Borisovs, kurš prezidenta vēlēšanās atbalstīja savu partijas biedreni Cecu Cačevu. 

Bulgārijas parlamenta spīkere vēlēšanu otrajā kārtā ieguva tikai 36% balsu, bet neatkarīgais kandidāts Radevs – vairāk nekā 59%. 

53 gadus vecais politikas jaunpienācējs Radevs, kuru atbalstīja opozīcijā esošā Sociālistu partija, priekšvēlēšanu kampaņā aicināja izbeigt ES un ASV sankcijas pret Krieviju, kas tika ieviestas pēc 2014. gadā veiktās Krimas pussalas aneksijas un militārās agresijas Austrumukrainā.

Atšķirībā no nākamā Bulgārijas prezidenta nupat ievēlētajam Moldovas prezidentam Dodanam prioritārs ir tikai viens sabiedrotais – Krievija. Kopš 2009. gada Moldovā pie varas atradušies proeiropeiskie spēki, kas vēlas valsts iestāšanos ES. 2014. gadā Moldova parakstīja asociācijas līgumu ar ES, uz ko Krievija atbildēja ar moldāvu produktu importa aizliegumu. 

Dodans, kuru atklāti atbalstīja Moldovas Pareizticīgo baznīca, ir solījis sarīkot referendumu par Moldovas izstāšanos no asociācijas līguma ar ES, lai varētu iestāties Krievijas vadītajā Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā (EES). Viņš arī vēlas federalizēt Moldovu, lai atrisinātu konfliktu ar separātisko Piedņestras reģionu, kur miera uzturēšanas misijas aizsegā atrodas tūkstošiem Krievijas militārpersonu.

Oktobrī publicētā aptaujā tikai 31% Moldovas iedzīvotāju atbalstīja valsts iestāšanos ES, bet 44% priekšroku deva EES, vēsta Reuters.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet otrdienas, 15. novembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits