Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Beļģija piegādās Ukrainai 30 iznīcinātājus F-16

Beļģija līdz 2028.gadam piegādās Ukrainai 30 iznīcinātājus F-16, paredz otrdien Briselē parakstītais divpusējais līgums par ilgtermiņa sadarbību drošības jomā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopīgajā preses konferencē ar Beļģijas premjerministru Aleksandru de Kro norādīja, ka F-16 piegādāšana liecina par Beļģijas nelokāmu atbalstu Ukrainai.

Līgums, kas noslēgts uz desmit gadiem, paredz, ka Beļģija sniegs Ukrainai finansiālu atbalstu 977 miljonu eiro apmērā. Beļģijas premjerministrs preses konferencē sacīja, ka Beļģija darīs visu iespējamo, lai pirmos iznīcinātājus piegādātu Ukrainai jau šogad.

Jautāts, vai iznīcinātāji tiks piegādāti Ukrainai ar nosacījumiem, de Kro uzsvēra, ka iznīcinātāji paredzēti Ukrainas aizsardzības spēkiem izmantošanai Ukrainas teritorijā.

Zelenskis kritizēja nosacījumus militārajai palīdzībai, sevišķi citu valstu aizliegumus izmantot to piegādātos ieročus uzbrukumiem Krievijas teritorijā. Ukrainas prezidents uzsvēra, ka Ukraina nespēja atbildēt uz Krievijas uzbrukumiem no liela attāluma, jo Rietumu piegādātajiem ieročiem pievienoti šādi ierobežojumi.

"Es domāju, ka tas ir negodīgi, bet mēs, un tas ir fakts, nevaram riskēt ar savu partneru atbalstu," sacīja Zelenskis. Viņš aicināja sabiedrotos atcelt ierobežojumus, lai Ukraina varētu atbildēt Krievijai.

Ukrainas līgums ar Beļģiju arī paredz atbalstu Ukrainas ekonomikas atveseļošanai un atjaunošanai pēc kara.

Drošības līgums tika noslēgts, pamatojoties uz NATO līderu lēmumu, kas tika pieņemts pagājušā gada jūlijā samitā Lietuvas galvaspilsētā. Tur tika panākta vienošanās, ka atsevišķas dalībvalstis noslēgs divpusējus līgumus ar Ukrainu, lai garantētu Ukrainas ilgtermiņa drošību.

Lielbritānija, Vācija un Francija noslēdza vienošanās ar Kijivu janvārī un februārī. Savienotās Valstis un Ukraina vēl nav pabeigušas sarunas.

Zelenskis pirmdien parakstīja divpusēju vienošanos ar Spāniju, kas paredz vairāk nekā 1,1 miljardu eiro lielu palīdzību Ukrainai, tai skaitā raķetes, tankus un munīciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits