Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Astravjecas AES atsāk elektroenerģijas ražošanu

Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES), kas šomēnes drīz pēc pieslēgšanas energosistēmai tika atslēgta, naktī uz ceturtdienu atsākta elektroenerģijas ražošana, paziņojis Lietuvas elektropārvades sistēmas operators Litgrid.

Litgrid sistēmas vadības centrs ap plkst.2 naktī fiksējis datus, kas liecina, ka kaimiņvalsts spēkstacija atsākusi ražot elektroenerģiju, kas nonāk tīklā, bet oficiālu informāciju par šīm pārmaiņām Litgrid nav saņēmis.

Vēlāk šo informāciju apstiprinājusi Baltkrievijas Enerģētikas ministrija, kas norāda, ka AES pirmais energobloks atkal pieslēgts energosistēmai pēc transformatoru nomaiņas un iekārtu testēšanas un pašlaik darbojas ar 40% nominālās jaudas, vienlaikus turpinot pārbaudīt sistēmas un iekārtas. Kā teikts ministrijas preses dienesta paziņojumā, pirmā energobloka eksperimentāli rūpniecisko ekspluatāciju  paredzēts sākt decembrī.

Kā ziņots, Astravjecas AES tika iedarbināta 3.novembrī un 7.novembrī oficiālā ceremonijā spēkstaciju atklāja Baltkrievijas līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, bet jau dienu vēlāk elektroenerģijas ražošana tajā tika apturēta. Enerģētikas ministrija vēlāk paziņoja, ka elektroenerģijas ražošanas atsākšanai nepieciešams nomainīt "zināmu aparatūru", taču iemeslus neatklāja, tikmēr Baltkrievijas mediji ziņoja, ka pirmā energobloka turbīnu nācies apturēt transformatoru bojājuma dēļ.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits