Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

BioNTech mudina nekavēties ar otro Covid-19 vakcīnas poti

Vācijas farmācijas uzņēmums BioNTech otrdien mudināja nekavēties ar Covid-19 vakcīnas otrās potes nodrošināšanu cilvēkiem, kas jau saņēmuši pirmo devu, norādot, ka nav datu, kas apstiprinātu otrās potes drošumu un iedarbīgumu, ja pēc pirmās potes saņemšanas pagājušas vairāk nekā trīs nedēļas.

Parādījušās ziņas, ka dažās valstīs otrās potes saņemšana varētu tikt atlikta uz vēlāku laiku, lai nodrošinātu pirmo devu lielākam cilvēku skaitam.

Vakcīnai ir 95% efektivitāte, ja otrā deva tiek saņemta 21 dienu pēc pirmās, atsaucoties uz saviem klīniskajiem datiem, skaidroja kompānija, kas Covid-19 vakcīnu izstrādājusi kopā ar ASV farmācijas lieluzņēmumu Pfizer.

"Vakcīnas drošums un iedarbīgums nav izvērtēts atšķirīgos dozēšanas grafikos," norādīja BioNTech.

"Kaut arī ir dati, kas liecina, ka no vakcīnas ir daļēja aizsardzība jau 12.dienā pēc pirmās devas, nav datu, kas liecinātu, ka aizsardzība pēc pirmās devas saglabātos pēc 21 dienas," skaidroja uzņēmums.

Tā kā vakcīnu skaits ir ierobežots, Dānija pirmdien paziņoja, ka laika intervāls starp pirmo un otro poti varētu būt līdz sešām nedēļām ilgs, bet Lielbritānija norādīja, ka šis laiks varētu ilgt līdz 12 nedēļām.

Arī Vācija apsver iespēju, ka laika intervāls starp pirmo un otro poti varētu būt ilgāks par 21 dienu.

Šādā ceļā pirmo poti varētu saņemt lielāks cilvēku skaits, skaidro ieceres atbalstītāji.

"Kaut arī lēmumi par alternatīvu dozēšanas shēmu ir veselības dienestu pārziņā, mēs uzskatām, ka otrā deva ir nepieciešama, lai nodrošinātu maksimālu aizsardzību pret šo slimību," uzsvēra BioNTech.

Maincā bāzētais uzņēmums apliecināja, ka ir apņēmības pilns "turpināt dialogu ar regulatoriem, veselības iestādēm un valdībām par jebkuru sabiedrības veselības jomas lēmumu".

Tikmēr ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) konsultatīvā grupa otrdien paziņoja, ka ārkārtas gadījumos otro poti var veikt dažas nedēļas pēc ieteiktajām 21-28 dienām.

PVO Stratēģiskās konsultatīvās imunizācijas ekspertu grupas vadītājs Alehandro Kravioto pavēstīja, ka ārkārtas gadījumos, ņemot vērā grūtības ar vakcīnas piegādi un epidemioloģisko situāciju, valstis var par dažām nedēļām atlikt otru poti, lai maksimāli daudz cilvēku saņemtu pirmo devu.

pievienotas pēdējās divas rindkopas

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits