Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Venecuēlā strauji aug neziņas spriedze

Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa inaugurācijas ceremonijas atlikšana satricinājusi valsts politiku un draud izraisīt politisko haosu, koalīcijai un opozīcijai ķildojoties par šī soļa likumību. Venecuēliešus, kas pieraduši pie prezidenta iedibinātajām sociālās palīdzības programmām, gaida neskaidra nākotne, ja ar vēzi sirgstošais prezidents drīzumā neatlabs un neatgriezīsies Venecuēlā. Spekulācijas par vadoņa veselību jau tagad polarizējušas valsti un sējušas bažas par Venecuēlas stabilitāti.

Strīdas par likumību

U. Čavess pārvalda Venecuēlu jau kopš 1999. gada. Vēl oktobrī viņš pārvēlēts uz ceturto prezidentūras termiņu, taču 58 gadus vecā politiķa veselības pasliktināšanās pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas raisījusi bažas par turpmāko valsts likteni. Ja U. Čavess nomirs vai nespēs pildīt amata pienākumus, viņa sociālistiskajā revolūcijā rūpīgi veidotā politiskā sistēma būs apdraudēta.

Venecuēlai ir uzkrāts milzīgs parādu kalns, strauji augoša inflācija un fiskālais un tirdzniecības deficīts, ar ko būs jācīnās U. Čavesam vai viņa amata pēctecim. Eksperti uzsvēruši, ka jebkurš finansiālais satricinājums draudētu radīt satraukumu par valsts naftas rezervēm, kas atstātu graujošu iespaidu uz globālo pieprasījumu.

U. Čavess ārstējas Kubā un nav publiski parādījies kopš 11. decembra, kad viņam izdarīta operācija. Kuba ir ciešākā Venecuēlas sabiedrotā, un kubieši bažījas, ka zaudēs savu lielāko ekonomisko labdari, ja U. Čavess nespēs turpināt pildīt amata pienākumus, vēstīja raidsabiedrība BBC.

Domstarpības starp koalīciju un opozīciju izsaukušas ziņas, ka prezidents nav gana vesels, lai ceturtdien ierastos Venecuēlā uz plānoto inaugurācijas ceremoniju. Nacionālās asamblejas lēmums atlikt ceremoniju izsaucis opozīcijas sašutumu, kas varai pārmet konstitūcijā noteikto normu pārkāpšanu un pieprasa precīzu informāciju par prezidenta veselības stāvokli, kas turēts lielā noslēpumā. Kritiķi uzsver, ka U. Čavesam uz laiku jānoliek mandāts un jānodod vara pārstāvja rokās.

Konstitūcijā noteikts, ka prezidentam, lai sāktu pilnvaru termiņu, jādod svinīgais zvērests Nacionālās asamblejas priekšā 10. janvārī. Cits konstitūcijas pants nosaka - ja prezidents to nevar darīt Nacionālās asamblejas priekšā, zvērestu var dot arī Augstākajai tiesai. Venecuēliešu vidū valda atšķirīga interpretācija par to, vai Augstākajai tiesai zvērestu drīkst dot vēlāk nekā 10. janvārī, jo konstitūcijā šajā punktā tas nav precizēts.

Apšauba pēcteča spējas

Inaugurācijas ceremonijas atlikšana ir kārtējā zīme, ka U. Čavesa valdīšanas ērai pienācis gals, uzsvēra Reuters. Valdība apgalvo, ka prezidents spējīgs vadīt valsti, lai gan līdzšinējie ziņojumi vēsta, ka U. Čavess cieš no smagas plaušu infekcijas un viņam ir grūtības elpot.

U. Čavesa atbalstītāji, kas slavina vadoņa ieviestās sociālās programmas, teju ik dienas sanāk uz aizlūgumu par prezidenta veselību. Valdība ceturtdien plānotās inaugurācijas laikā aicinājusi tautu pulcēties U. Čavesam veltītā atbalsta akcijā, uz kuru ieradīsies arī Venecuēlai draudzīgās Urugvajas un Bolīvijas līderi. Opozīcija trešdien ziņoja, ka neplāno protestu.

Līdz šim prezidenta pienākumus pildījis viceprezidents Nikolass Maduro, kurš, visticamāk, turpinās to darīt arī turpmāk. U. Čavess pirms operācijas norādīja, ka vēlas redzēt N. Maduro kā amata pēcteci, ja būs nepieciešamas jaunas vēlēšanas.

«Čavess, domājams, izvēlējās Maduro par viceprezidentu, jo bija pārliecināts, ka bijušais autobusa šoferis turpinās viņa revolūciju,» The Washington Post citēja Džeimsu Lindsiju no domnīcas The Council on Foreign Relations. «Maduro var pierādīt sevi kā lojālu leitnantu. Taču vēsture zina daudzus gadījumus, kuros protežē atsakās no sava mentora kursa vai izrādās neapveltīti ar politiskajām prasmēm, lai noturētos pie varas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits