Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Venecuēlā plašākie protesti desmitgadē

Notikumi Ukrainā laupīja pasaules uzmanību plašajiem protestiem, kas šomēnes ir pārņēmuši Dienvidamerikas valsti Venecuēlu, kur miljoniem cilvēku ik dienu protestē pret valdošo sociālistu režīmu, kuru tie vaino dziļajās ekonomiskajās problēmās un augstajā noziedzības līmenī, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Līdzīgi kā Ukrainā, Venecuēlā varasiestādes ar spēku vērsās pret miermīlīgām demonstrācijām, kā rezultātā lija nevainīgu cilvēku asinis. Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro opozīcijas atbalstītājus nodēvējis par "fašistiem" un protestos vaino Vašingtonu.

Desmitgadē lielākās demonstrācijas Venecuēlā sākās mēneša sākumā kā studentu protesti valsts rietumu štatos Tačirā un Meridā. Studenti pieprasīja varasiestādēm pastiprināt drošību pēc tam, kad kāda studente bija ziņojusi par izvarošanas mēģinājumu.

Studenti protestēja arī pret augsto inflāciju, kas pašlaik ir uzšāvusies līdz 56%, un pirmās nepieciešamības preču, piemēram, piena, miltu, ziepju un tualetes papīra, deficītu. Preču trūkums ir saistīts ar valdības realizēto ārvalstu valūtas kontroli, kā rezultātā uzņēmumi nevar iegādāties importa preces, kuras neražo uz vietas.

Venecuēla ir viena no pasaules vadošajām naftas eksportētājām, bet pēdējos 15 gadus piekoptā populistiskā politika, ko aizsāka pērn mirušais prezidents Ugo Čavess, dāsni subsidējot pārtiku un dzīvojamo fondu, kā arī ieviešot bezmaksas izglītību un veselības aprūpi, izrādījusies pārāk smaga nasta ekonomikai. "Čavesa XXI gadsimta sociālisma patiesās sekas vislabāk ir redzamas veikalu tukšajos plauktos un pārpildītajos morgos," bijušais Venecuēlas tirdzniecības un rūpniecības ministrs Moizess Naims raksta interneta izdevumā The Atlantic.

Sākotnēji miermīlīgie studentu protesti pārauga sadursmēs ar drošības spēkiem, kuri arestēja vairākus simtus protestētāju. Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch apgalvo, ka drošībnieki ir pielietojuši "pārmērīgu spēku". Vēršanās pret protestētājiem izraisīja plašu neapmierinātību, un studentiem pievienojās arī augstskolu pasniedzēji, uzņēmēji un mājsaimnieces.

12. februārī protesti no valsts rietumiem pārmetās arī uz galvaspilsētu Karakasu, kur pēc opozīcijas atbalstītāju demonstrācijas tika nošauti trīs cilvēki. Saistībā ar šīm slepkavībām tika aizturēti vairāki drošības spēku darbinieki. Līdz šim protestos kopumā nogalināti vismaz 13 cilvēki, ievainoti 150, bet 500 arestēti, vēsta NBC.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Venecuēlā plašākie protesti desmitgadē ceturtdienas, 27.februāra, laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits