Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Tūkstoš gadu gaidīta tikšanās Havanā

Divu lielāko kristiešu konfesiju – katoļu un pareizticīgo – virsgani piektdien Kubas galvaspilsētā Havanā tiksies pirmo reizi gandrīz tūkstoš gadu laikā. Romas katoļu baznīcas vadītājam pāvestam Franciskam un Krievijas Pareizticīgās baznīcas galvam patriarham Kirilam tikšanās laikā Havanas lidostā ieplānota "personiska saruna", kas vainagošoties ar kopīga paziņojuma parakstīšanu.  
Sagaidāms, ka garīdznieku sarunā centrālā tēma būs kristiešu apspiešana Tuvajos Austrumos un citos reģionos, kur asinsdarbus izvērš tādi ekstrēmistu grupējumi kā Islāma valsts (IV). Pāvests un patriarhs varētu apspriest arī abu baznīcu senās domstarpības, kas līdz šim bijis galvenais kavēklis, lai katoļu un pareizticīgo līderi satiktos. 

Kristietība divos lielos atzaros – Rietumu (Romas katoļu baznīca) un Austrumu (Austrumu pareizticīgā baznīca) – sašķēlās 1054. gadā. Šķelšanās pamatā bija virkne teoloģiska rakstura domstarpību, piemēram, par ticības apliecības papildinājumu un dievmaizes simbolisko nozīmi. Strīdējās arī par to, vai pāvestam, kurš bija garīgais līderis Romā, ir vara arī pār patriarhiem un reliģiskajiem līderiem austrumos.  

Krievijas Pareizticīgā baznīca, kuru vada Maskavas patriarhāts, ir lielākā un ietekmīgākā pareizticīgo baznīca, kas apvieno aptuveni divas trešdaļas pasaules pareizticīgo. Gadsimtiem ilgi tās vadība centusies ieturēt distanci no Vatikāna, lai gan ik pa laikam ir notikuši mēģinājumi atkalapvienot kristiešus vienā baznīcā. 

Romas pāvests Jānis Pāvils II un viņa pēctecis Benedikts XVI vairākkārt neveiksmīgi mēģināja noorganizēt tikšanos ar Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājiem. Centieni esot izgāzušies, jo Maskavas patriarhātam bijušas pretenzijas pret Ukrainas Grieķu katoļu baznīcu, kas ievēro Austrumu baznīcas rituālus, bet pakļaujas Vatikānam, raksta izdevums The Atlantic. Krievijas Pareizticīgā baznīca arī apsūdzējusi katoļu baznīcu centienos pārvilināt pareizticīgos. 

Vēl viens abu baznīcu domstarpību iemesls ir īpašumi, kurus Staļina valdīšanas gados Padomju Savienības sastāvā esošajā Ukrainā vara atsavināja Ukrainas Grieķu katoļu baznīcai un nodeva Krievijas Pareizticīgajai baznīcai. Pēc Padomju Savienības sabrukuma daudzi īpašumi bez vienošanās ar Maskavas patriarhātu nonāca atpakaļ pie draudzēm, kuras tos bija zaudējušas. Krievijas Pareizticīgā baznīca uzskata, ka tas noticis nelikumīgi, vēsta Radio Brīvā Eiropa. 

Mediji ziņo, ka Havana par abu baznīcu vadītāju tikšanās vietu izvēlēta, jo patriarhs Kirils šonedēļ ierodas vizītē Kubā, savukārt pāvestam Franciskam komunistu pārvaldītā sala, kuru viņš apmeklēja jau pērn, ir pa ceļam uz Meksiku, ko viņš apmeklēs oficiālā vizītē.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Tūkstoš gadu gaidīta tikšanās Havanā lasiet piektdienas, 12. februāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits