Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Taivānas prezidente apmeklē ASV vizītē, kas sadusmo Ķīnu

Taivānas prezidente Cai Inveņa trešdien ieradās Ņujorkā vizītē, kas izprovocēja Ķīnas represiju draudus, ja viņa tiksies ar ASV Pārstāvju palātas spīkeru Kevinu Makartiju, un ASV brīdinājumus Pekinai atturēties no pārmērīgas reakcijas.

Cai ieradās ASV pa ceļam uz Centrālameriku, kur viņa tiksies ar Gvatemalas un Belizas līderiem, lai paplašinātu attiecības ar šiem Taivānas diplomātiskajiem sabiedrotajiem. Atceļā uz Taivānu viņa piestās ASV Kalifornijas štatā, kur Makartijs ir gatavs tikties ar viņu.

Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu, kuru tai kādreiz jāatgūst. Saskaņā ar "Vienas Ķīnas" principu neviena valsts nevar uzturēt oficiālas attiecības vienlaicīgi ar Pekinu un Taipeju.

Pekina trešdien brīdināja, ka ir kategoriski pret jebkādu Cai un Makartija tikšanos, un solīja veikt "apņēmīgus pretpasākumus", ja šī tikšanās notiks.

ASV uz to atbildēja, ka Ķīnai nevajadzētu izmantot Cai piestāšanu ASV par ieganstu agresīvai rīcībai Taivānas šaurumā.

Cai trešdien ieradās kādā Ņujrokas viesnīcā, pie kuras pulcējās desmitiem Pekinu atbalstošu demonstrantu ar Ķīnas karogu, bet tuvumā līdzīga apmēra grupa ar Taivānas atbalstītājiem vicināja Taivānas un ASV karogus.

Ķīnas vēstniecības Vašingtonā pilnvarotā lietvede Sju Sjuejuaņa paziņoja, ka ir vairākkārt runājusi tieši ar ASV amatpersonām un brīdinājusi, ka Cai brauciens pārkāpj Ķīnas pamatintereses.

"Mēs aicinām ASV pusi neatkārtot spēlēšanos ar uguni Taivānas jautājumā," Sju sacīja reportieriem, cita starpā atgādinot par toreizējās Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi pērnā gada vizīti Taivānā. 

Cai brauciens seko Hondurasas šomēnes pieņemtajam lēmumam nodibināt diplomātiskās attiecības ar Pekinu, saraujot tās ar Taivānu. Pēc šī lēmuma oficiālas attiecības ar Taivānu ir tikai 13 valstīm, tai skaitā Belizai un Gvatemalai.

Pēc Ņujorkas apmeklēšanas Cai tiksies ar Gvatemalas prezidentu Alehandro Hiammateju un Belizas premjerministru Džonu Briseno viņu valstīs. Atceļā uz dzimteni viņa piestās Losandželosā.  

Pelosi vizīte Taivānā pērn izprovocēja Pekinas sašutumu, un Ķīnas armija veica bezprecedenta mēroga manevrus Taivānas apkārtnē. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits