Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Sūta palīdzību Irākas bēgļiem

ANO otrdien paziņoja, ka sāk apjomīgu humanitāro operāciju, lai nogādātu palīdzību vairāk nekā pusmiljonam cilvēku, kas ir pametuši savas mājas Irākas ziemeļos, kur jau vairākus mēnešus notiek sīvas cīņas starp valdības spēkiem un islāma teroristiskās kustības Islāma valsts (IS) kaujiniekiem. IS pēdējās nedēļās zaudē iekarotās pozīcijas, kam triecienu devuši ASV uzlidojumi. Šonedēļ Irākas kurdu bruņotās vienības, asistējot valdības spēkiem un amerikāņiem, atguva kontroli pār stratēģiski nozīmīgo Mosulas aizsprostu, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Kopš jūnija, kad IS kaujinieki sagrāba Irākas otru lielāko pilsētu Mosulu un citas apdzīvotās vietas valsts ziemeļos, simtiem tūkstošu civiliedzīvotāju, baidoties no asinskārajiem islāmistiem, ir devušies bēgļu gaitās. Aptuveni 200 tūkstošu no viņiem patvērumu atraduši Kurdu autonomajā apgabalā Irākas ziemeļaustrumos.

11 tūkstošu cilvēku, kas pieder jazīdu kopienai - nelielai reliģiskajai minoritātei - kopš augusta sākuma, kad IS džihādisti ieņēma Sindžāras pilsētu un tuvāko apkaimi, aizbēguši uz pilsoņkara pārņemto kaimiņvalsti Sīriju. ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) apgalvo, ka ik dienu viņiem pievienojas vēl 300, raksta Reuters.

UNHCR paziņojusi, ka pēdējo divu nedēļu laikā bēgļiem ir izsniegtas vairāk nekā miljons maltītes, bet no trešdienas četras dienas Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā no lidmašīnām nometīs pirmos palīdzības sūtījumus. Papildu humānās palīdzības kravas pa sauszemi nogādās no Turcijas un Jordānijas, bet caur Irānu no Dubaijas pienāks sūtījumi pa jūru.

Bēgļiem tiks nogādāts 3300 telšu, 20 tūkstošu plastikāta lokšņu nojumju izveidošanai, vairāk nekā 18 tūkstošu galda piederumu komplektu un gandrīz 17 tūkstošu plastikāta tvertņu ūdens pārnēsāšanai. ANO apgalvo, ka gaidāmā humanitārā operācija būs viena no lielākajām organizācijas vēsturē.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 20.augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits