Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Slepkavību dēļ ANO aptur vakcinēšanas kampaņu Pakistānā

ANO trešdien apturēja vērienīgu vakcinēšanas kampaņu Pakistānā pēc vairākiem nāvējošiem uzbrukumiem kampaņā iesaistītajiem. Kopumā no pirmdienas līdz trešdienai nogalināti vismaz astoņi cilvēki. Pakistānas policija informēja, ka saistībā ar uzbrukumiem ir veikusi reidus, kuros arestēti vismaz 15 cilvēku.

Pagaidām nav skaidrs, kas vainīgs uzbrukumos, tomēr aizdomas krīt uz islāmistu grupējumu Taliban, kas ir izteicis draudus kampaņai, kuras mērķis ir apturēt bīstamās infekcijas slimības poliomielīta izplatību.

Pārsteigti par Karāči

ANO pārstāvniecība Pakistānā ar paziņojumu, ka ir likusi saviem darbiniekiem pārtraukt vakcināciju, nāca klajā pēc tam, kad trešdien priekšpusdienā bija notikuši jau četri uzbrukumi kampaņā iesaistītajiem. Vienā no tiem nošauta vakcinētāja un viņas šoferis. Citā uzbrukumā smagi ievainots kāds mediķis. Zīmīgi, ka visi uzbrukumi notikuši aptuveni vienā laikā ziemeļrietumu pilsētā Pešāvarā un tās apkaimē, vēsta Reuters.

Pirmdien un otrdien līdzīgos uzbrukumos Pešāvarā un dienvidu lielpilsētā Karāči tika nogalināti seši kampaņas darbinieki. Pieci upuri bija sievietes, jaunākajai no tām bija 17 gadu.

Pakistānas valdība ir paudusi nožēlu par vardarbību pret vakcinēšanas kampaņas darbiniekiem, tajā pašā laikā atzīstot, ka vietējās varasiestādes nav rīkojušās pietiekami, lai veicinātu viņu drošību. Uzbrukumi Pešāvarā, kas atrodas blakus cilšu kontrolētajām provincēm, kurās talibi kontrolē plašas teritorijas, nav nekas neparasts. Pakistānas valdību esot pārsteiguši uzbrukumi Karāči, kas atrodas ļoti tālu no tradicionālajām islāmistu «ietekmes zonām».

Neskatoties uz slepkavībām un ANO rekomendācijām, Pakistānas ziemeļrietumu reģiona Haiberpahtunhvas provinces, kuras galvaspilsēta ir Pešāvara, vadība pauda apņēmību turpināt vakcinēšanu: «Ja mēs apturētu kampaņu, tas iedrošinātu spēkus, kas iestājas pret vakcinēšanu.»

Tomēr varasiestāžu ietiepība saniknoja provinces veselības sistēmas darbiniekus, daudzi no tiem atteicās turpināt vakcinēšanu, baidoties no jauniem uzbrukumiem.

CIP sēja neuzticību

ANO finansētās kampaņas mērķis bija no pirmdienas līdz trešdienai vakcinēt 33 miljonus bērnu vecumā līdz pieciem gadiem pret vīrusa infekciju poliomielītu jeb bērnu trieku, kas strauji izplatās un īsā laikā spēj nogalināt vai izraisīt paralīzi, ko nav iespējams izārstēt.

Vakcinēšana tika sākta, jo šogad Pakistānā ir konstatēti vismaz 56 jauni inficēšanās gadījumi. Pakistāna ir viena no tikai trim (vēl arī Nigērija un Afganistāna) pasaules valstīm, kurās ir poliomielīta endēmija. Pērn slimība paralizējusi gandrīz 200 bērnu.

Talibi un citas islāmistu kustības jau ilgu laiku pirms vakcinēšanas sākšanas iebilda pret to, sakot, ka tās mērķis esot sterilizēt un izspiegot musulmaņus. Talibi esot arī izteikuši draudus mediķiem un brīvprātīgajiem, kas ir iesaistīti kampaņā. Tomēr Pakistānas talibu pārstāvis medijiem noliedza, ka viņa grupējums būtu vainojams šīs nedēļas uzbrukumos.

Pakistānā plaša neuzticība vakcinēšanas kampaņām sākās pēc tam, kad 2011. gadā ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde viltus vakcinēšanas kampaņas aizsegā veica apjomīgu izlūkošanu, kurā tika iegūta informācija, kas ļāva atrast un īpašā militārā operācijā nogalināt pasaulē visvairāk meklēto teroristu Osamu bin Ladenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits