Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Politiķi apsvērs HIV pārbaužu noteikšanu plašam pacientu lokam

Lai varētu savlaicīgi veikt ārstēšanu, Saeimas Sabiedriskās veselības apakškomisijā plānots diskutēt par pārbaužu uz HIV noteikšanu plašam pacientu lokam, piemēram, tiem, kam paredzētas operācijas, šodien pēc HIV epidēmijai veltītās apakškomisijas sēdes aģentūrai LETA apliecināja tās priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Vienotība).

Politiķis norādīja, ka tā nebūs pilnīgi obligāta prasība, jo cilvēkam joprojām būs tiesības atteikties no pārbaužu veikšanas. Iespējamās izmaiņas plānots apspriest ar cilvēktiesību speciālistiem.

Uz to, ka atteikšanos no pārbaužu veikšanas nevarētu pamatot ar cilvēktiesībām, šodien komisijas sēdē netieši norādīja deputāts Gundars Daudze (ZZS). Viņš vērsa uzmanību, ka vairāku citu saslimšanu gadījumos pārbaudes netiek saistītas ar cilvēktiesību principiem.

Latvija ar HIV inficēšanās un AIDS saslimšanas gadījumiem ir vienā no sliktākajām situācijām Eiropā, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē norādīja Latvijas Slimību profilakses centra un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Latvija un Igaunija ir negatīvās līderes starp Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīm ar vislielāko jaunatklāto HIV inficēto personu skaitu, un Latvijā starp šīm valstīm ir vislielākais jaunu saslimšanas gadījumu skaits ar AIDS.

Tajā pašā laikā 2015.gadā salīdzinājumā ar vairākiem iepriekšējiem gadiem bija vērojams samazinājums attiecībā uz atklātajiem AIDS saslimšanas gadījumiem.

Pēc deputātu jautājumiem par iemesliem, kāpēc Latvijā HIV un AIDS ir tik liela problēma, kā vienu no iemesliem Veselības ministrijas pārstāvji minēja paaugstināta riska uzvedību sabiedrībā.

    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits