Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Pasaule aicina pārbaudīt Irānas vēlēšanu rezultātus

Aizvien lielāka starptautiskās sabiedrības uzmanība pievērsta pēcvēlēšanu notikumiem Irānā. Izskanējuši aicinājumi izmeklēt apsūdzības, ka līdzšinējais Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds uzvarējis negodīgi.

Pirmdien vēlēšanās zaudējušā Mira Huseina Musavi atbalstītāji izgāja valsts galvaspilsētas Teherānas ielās, lai paustu neapmierinātību ar vēlēšanu rezultātiem.

Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstis kopīgi aicināja viest skaidrību Irānas prezidenta vēlēšanu rezultātos, jo pār tiem gulstas aizdomu ēna. "Ir nepieciešams apzināt situāciju un paust mūsu satraukumu, ka daļai Irānas tautas ir sarežģīti paust viedokli," sacīja Spānijas ārlietu ministrs Migels Anhels Moratinoss.

Vācijas kanclere Angela Merkele bija tiešāka, sakot, ka pastāv aizdomas par pārkāpumiem Irānas vēlēšanās. Savukārt Vācijas valdība pauda satraukumu par Irānas drošības spēku centieniem apklusināt protestētājus, kuri vēlas paust viedokli.

Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē aicināja izmeklēt Irānas prezidenta vēlēšanu norisi. Francijas Ārlietu ministrija pirmdien izsauca Irānas vēstnieku, lai izteiktu bažas par pēcvēlēšanu notikumiem Irānā.

Irānas augstākais līderis ajatolla Alī Hāmenei devis rīkojumu augstākajai vēlēšanu uzraudzības iestādei izskatīt M.H.Musavi sūdzības. M.H.Musavi svētdien vērsās pie ietekmīgās Uzraudzības padomes, kas pārrauga vēlēšanu rezultātus, un aicināja tos anulēt.

Tūkstošiem M.H.Musavi atbalstītāju pulcējās Teherānas centrā, par spīti drošības iestāžu brīdinājumam, ka demonstrāciju uzskatīs par nelikumīgu un nekārtību apspiešanai var likt lietā ieročus. Daļa no viņiem sakāvās ar M.Ahmadinedžāda atbalstītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits