Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Parlamenta vēlēšanas Moldovā atmiņās par 7.aprīļa grautiņiem

Laiks kopš iepriekšējām Moldovas parlamenta vēlēšanām 5.aprīlī līdz atkārtotai nobalsošanai šajā trešdienā pagājis galveno politisko konkurentu savstarpējās apsūdzībās par nemieru organizēšanu 7.aprīlī. Atkārtotās vēlēšanas tika pasludinātas pēc tam, kad 5.aprīlī ievēlētajam parlamentam neizdevās apstiprināt jauno prezidentu no kompartijas. Lai to izdarītu, valdošajai partijai pietrūka vienas balss.

Komunisti uztraukti


Astoņus gadus valdījusī kompartija visai agresīvi centusies iegalvot vēlētājiem, ka balsu atdošana par viņu konkurentiem liberālajām partijām nozīmējot apdraudējumu Moldovas valstiskumam.

Galvenās opozīcijas partijas kategoriski noliegušas savu saistību ar nemieru organizēšanu 7.aprīlī, kas noslēdzās ar prezidenta pils un parlamenta izdemolēšanu un aizdedzināšanu. Opozīcijas līderi uzskata, ka vardarbīgās aprīļa akcijas organizēšana esot pašas kompartijas roku darbs. Tas devis iespēju biedēt prāvu daļu vēlētāju ar to, ka, nākot pie varas demokrātiem, valstī sākšoties jukas.

Pēc pavasara vēlēšanām nākamajā dienā Kišiņevas centrā sākās opozīcijas atbalstītāju mītiņš, kurā tika izteikts protests par vēlēšanu rezultātu falsifikāciju. Kā Dienai stāstīja vietējie fotogrāfi, kas atradušies pie parlamenta un prezidenta pils 7.aprīlī, agresīvi darbojies neliels skaits fiziski labi sagatavotu personu. Neesot arī skaidrs, kādēļ nemieru pārtraukšanai neesot nosūtītas policijas spēku izlases vienības, bet gan jauniņie policijas augstskolas kursanti, kas nespēja apturēt vardarbību.

Viens no Demokrātiskās partijas priekšvēlēšanu kampaņas organizētājiem žurnālists Eduards Balans Dienai atzina, ka komunisti turoties pie varas visiem līdzekļiem. Viņi šķeļot sabiedrību gan pēc politiskajiem uzskatiem, gan etniskās piederības. Nacionālo minoritāšu pārstāvji tiekot biedēti ar to, ka opozīcijas uzvaras gadījumā cietīšot visi, kas nepārvalda rumāņu valodu. No Maskavas atbraukušie polittehnologi spekulējot ar runām par Rumānijas mērķi sagrābt Moldovu.

Liberālās partijas viceprezidents un Kišiņevas mērs Dorins Kirtoaka Dienai apgalvoja: "Komunistiem nav ko teikt, tāpēc viņi biedē cilvēkus." Liberālā partija, kurai pēc aptaujām varētu būt otrs lielākais balsu skaits pēc komunistiem, neaicinot uz apvienošanos ar etniski tuvo Rumāniju.

To pašu Dienai apstiprināja arī Liberāldemokrātiskās partijas viceprezidents Aleksandrs Tenase. Viņš norādīja, ka tieši komunisti esot tie, kas kopā ar Maskavas patriarhātam piederīgo baznīcu un Piedņestrā dislocēto 14.Krievijas armiju graujot Moldovas suverenitāti. Neviens no kompartijas savā laikā neesot nobalsojis par Moldovas neatkarību, bet bijušais Moldovas PSR iekšlietu ministrs V.Voroņins pat 1992.gada bruņotā konflikta laikā bijis kopā ar Piedņestras separātistiem.

Rietumi vai austrumi

Spriežot pēc aptaujām, no astoņām partijām, kas cenšas iekļūt parlamentā, piecas varētu pārvarēt 5% barjeru. Bez komunistiem tas pa spēkam ir arī Liberālajai, Liberāldemokrātiskajai un Demokrātiskajai partijai, kā arī aliansei Mūsu Moldova. Pašlaik parlamentā kompartijai ir 60, bet trim opozīcijas partijām — 41 deputāts. Kā norādījis Reuters apskatnieks, vēlētājiem jāizvēlas starp uz Maskavu orientētajiem komunistiem un rietumu vērtības atbalstošo opozīciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits