Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pakistānā tūkstošiem cilvēku pieprasa "nāvi Amerikai"

Tūkstošiem cilvēku pirmdien izgājuši Pakistānas galvaspilsētas ielās, lai pieprasītu svēto karu pret ASV un "nāvi Amerikai".

Protestus organizēja labēji noskaņotās, reliģiozās un aizliegtās organizācijas, paužot atbalstu koalīcijai "Pakistānas aizsardzība", kas sevī apvienojusi aptuveni 40 grupējumus, ko vada reliģiskie līderi, kuri tiek uzskatīti par kustības Taliban tēviem.

"Šodien mēs esam sapulcējušies šeit, lai protestētu pret ASV iejaukšanos Pakistānā," aģentūrai AFP norādīja viens no "Pakistānas aizsardzība" līderiem Malana Sami al Haks.

Protestos piedalījās arī bijušais Pakistānas izlūkdienesta vadītājs Hamids Guls. Viņa klātbūtne vairojusi aizdomas, ka Pakistānas drošības dienesti atbalsta "Pakistānas aizsardzību", lai palielinātu spiedienu uz vājo valdību un saasinātu retoriku pret ASV.

"Mūsu protesti ir pret iespējamo NATO piegāžu atsākšanu, ASV un Indijas okupāciju un lai stiprinātu valsts aizsardzību," AFP norādīja Haks.

Jau ziņots, ka Pakistāna pagājušā gada novembrī slēdza alianses galvenos tranzīta maršrutus, šādi reaģējot uz traģisko NATO gaisa uzlidojumu 24.novembrī, kad Pakistānā netālu no Afganistānas robežas tika nogalināti 24 pakistāniešu karavīri. "Pakistānas aizsardzība" tika izveidota pēc šī incidenta un plaši izmanto sociālos tīklus "Facebook" un "Twitter" savu vēstījumu izplatīšanai.

"Amerika vēlas salauzt Pakistānu gabalos," piebilda Haks, norādot uz trīs ASV likumdevēju sponsorētu rezolūciju, kurā aicināts piešķirt pašnoteikšanās tiesības vardarbības plosītajai Beludžsitānas provincei Pakistānas dienvidrietumos.

Kā novērojis AFP žurnālists, protestētāju pūlis Islamabadas ielās skandējis "Nāvi Amerikai" un "Amerika pelna tikai vienu: džihādu, džihādu".

"Pakistānas aizsardzība" sarīkojusi jau vairākas protesta akcijas visā valstī, ko daži uzskata par gatavošanos Pakistānas nākamajām parlamenta vēlēšanām, kas varētu tikt izsludinātas tuvāko mēnešu laikā.

Kāds augsta ranga policists AFP paziņoja, ka uz protestiem sapulcējušies 2500 cilvēki, bet aculiecinieki ziņoja, ka demonstrantu skaits sasniedzis 3500. "Amerika nekad nevar būt mūsu draugs, tas ir mūsu lielākais ienaidnieks. Amerika tiks sakauta Afganistānā un sarauta gabalos," paziņoja viens no protestu dalībniekiem un bijušajiem parlamenta locekļiem.

Islamabadas ielas rotāja plakāti, kuros nosodīti ASV bezpilota lidmašīnu uzbrukumi islāmistu kaujiniekiem, valdības centieni uzlabot attiecības ar Indiju un iespējamā robežu atvēršana NATO konvojiem.

Protestētāju plakātus rotāja tādi saukļi, kā "Nē, NATO" un "Iedomīgie amerikāņi - citi arī ir cilvēciskas būtnes", bet pūlis skandēja: "ASV draugs ir nodevējs", "[Pakistānas prezidenta Asifa Ali] Zardari draugs ir nodevējs" un "[Afganistānas prezidenta Hamida] Karzai draugs ir nodevējs"..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits